Kozan’da 63 yaşındaki Halime Uncu, emekli olduktan sonra en sevdiği hobi olan mantar üreticiliğine adım attı. Evinin boş 75 metrekarelik odasında başlattığı bu iş, zamanla büyüyüp çevresinin taleplerini karşılayacak kadar büyüdü. Şimdi yılda 400 kilogram mantar üreten Uncu, kompost üretim miktarını 50 kilogramdan 150 kiloya çıkararak, üretim kapasitesini de artırdı.
Uncu, mantar üretimi ile hem kendi işini kurdu hem de ailesinin geçimine katkı sağladı. Eşi Ali Uncu’nun da büyük desteğiyle işini sürdüren Halime Uncu, ürettiği mantarları çevresindeki talep doğrultusunda satıyor. Fiyatları, marketlerde satılan mantarlara göre oldukça uygun; kilosu 100 TL'ye satılıyor. Ayrıca, evde ürettikleri mantarların temiz ve doğal olması da önemli bir satış avantajı sağlıyor.
Uncu, mantar yetiştiriciliğine başlamak için çevresinin, "Zarar edersin, bulaşma" gibi olumsuz yorumlarına aldırış etmemiş. İlk başta denediği 50 kilogram kompost ile başarılı olduğunu belirten Halime Uncu, ardından işini büyütmeye karar vermiş. "Kendi işimin patronu oldum, burada sabırla çalışarak emeklerimin karşılığını aldım," diyor.
Eşi Ali Uncu ise işin sürdürülebilirliğinden bahsederek, "Bizim amacımız hobimizi yapmak, aynı zamanda maliyetini karşılaması. Her şeyin başında kalite geliyor, mantarlarımız sağlıklı ve temiz. Bizim için para değil, sağlıklı ürünler üretmek ön planda," şeklinde konuştu.