Anahtar Kelimeler: Fidanlar toprakla buluştu

Fidanlar toprakla buluştu

Fidanlar toprakla buluştu

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü nedeni ile 23 Ağustos'ta Kozan'a bağlı Kuyubeli Mahallesi'nde çıkan orman yangını sahasında fidan dikim töreni gerçekleşti.

2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlayan 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü nedeniyle Kozan Orman İşletme Müdürlüğü organizasyonuyla Eskimantaş Mahallesi'nde saat 11.11’de fidan dikim programı gerçekleşti.

Törene; Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam, Adana Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Can, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kozan Orman İşletme Müdürü Şensu Küçükateş, kurum müdürleri, daire amirleri, muhtarlar ve öğrenciler katıldı.

23 Ağustos 2020 tarihinde Kuyubeli Mahallesi'nden başlayarak çıkan orman yangınında toplamda 2682 hektarlık sahanın yangından zarar gördüğünü, 1877 hektar sahanın doğal yolla gençleştirildiğini, geriye kalan 805 hektar sahada da dikim yolu ile ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını ifade eden Kozan Orman İşletme Müdürü Şensu Küçükateş; "Doğal yolla tohumlama çalışması yapıldıktan sonra geriye kalan alanlarda teras çalışmaları tamamlandı. 1877 hektar sahada üretim 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak yangından zarar gören tüm ağaçlar sahadan çıkartıldı. Gençleştirme çalışmaları tamamlandı. 2020 yılı sonbaharında 7,5 ton kızılçam tohumu atılarak sahada çimlenmeler sağlanmış ve 35 milyon fidan elde edilerek başarılı hale getirilmiştir. 805 hektar sahada 2021 yılı içinde 1100 kilometre teras yapılmış ve yapılan bu teraslara fidan dikilmesi planlanmış olup, bugünden itibaren yıl sonuna kadar dikim çalışmaları tamamlanacaktır” dedi.

Yangından zarar gören Eskimantaş, Karahamzalı, Minnetle, Çamlarca, Çürüklü, Boztahta ve Kuyubeli mahallelerinde yaşayan orman köylüsü vatandaşların aynı yıl içerisinde ORKÖY kapsamında toplamda 3 milyon 555 bin 619 TL orman köylerine destekleme ödemesi yapıldığını ifade eden Şensu Küçükateş; "Yanan alanların tamamını bundan sonra çıkabilecek orman yangınlarında yerleşim yeri etrafında yangına dirençli türler ile mahalleler çevresinde koruma bandı oluşturulacak. Çalışmaların tamamı yıl sonu itibariyle bitirilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam, 11 Kasım saat 11.11’de 81 ilde 1000 ayrı noktada fidan dikim törenin gerçekleştiğine dikkat çekerek, Kozan'da da milyonlarca fidanın toprakla buluşturulduğunu söyledi.

Adana Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Can, Kozan ve bölgesinde  2020 ve 2021 yıl içerisinde büyük yangınların çıktığına dikkat çekerek, bu alanların hızlı bir şekilde yeniden ağaçlandırılması için çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.

Kozan Orman İşletme Müdürü Şensu Küçükateş, fidanların nasıl dikileceği konusunda bilgi verdikten sonra protokol ve fidan dikim programına katılanlar fidanları toprakla buluşturarak ilk can suyunu verdiler.

Bölgeye kızılçam, harnup, selvi gibi fidanlar dikildi.