Anahtar Kelimeler: Gündemde milyonluk borçlanma

Gündemde 4 milyonluk borçlanma var

Gündemde 4 milyonluk borçlanma var

Yılın ilk meclisi toplandı

Kozan Belediyesi 2020 Ocak ayı meclis toplantısının 1. oturumu gerçekleştirildi. 2020 yılının ilk belediye meclis toplantısına yine toplantısına 4 milyonluk borçlanma yetkisi damga vurdu.

2020 yılının ilk Kozan Belediye Meclis Toplantısı’nın 1. oturumu Kozan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclise, Kozan Belediye başkan vekili Ruhi Gül başkanlık yaptı.

Meclis toplantısı, parti grup sözcülerinin yaptıkları gündem dışı konuşmalar ile başladı. Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına Yusuf Eroğlu ve AK Parti grubu adına Abdullah Avcı birer konuşma gerçekleştirdiler.

Ocak ayı meclis toplantısının 2. maddesinde görüşülecek olan 4 milyonluk borçlanma yetkisi meclisin gündemini uzun süre meşgul etti. 2. Maddede; “Kozan Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’ünce esnaflara olan borçların ödenerek yatırımların hızlanması işinde kullanılmak üzere 4 milyon TL borçlanmaya ihtiyaç duymaktadır. 5393 sayılı Belediye kanununun 68. maddesinde yer alan koşulların yerine getirilmesi kaydıyla Belediye Başkanı Kazım Özgan’a yetki verilmesi hususunun görüşülüp karara bağlanması” maddesi Ak Parti grup sözcüsü Avukat Abdullah Avcı'nın hedefindeydi.

Abdullah Avcı meclis üyelerine gündem maddeleri gelmeden önce, borçlanma ile ilgili olarak herhangi bir bilgi verilmediğinin altını çizdi. Öte yandan, borç içerisinde olan Kozan Belediyesi’nin yeni borçlanma isteğinide anlamsız bulduğunu kaydetti.

Abdullah Avcı; “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Geçtiğimiz dönemde belediyenin borç batağında olduğunu söyleyenler bu dönemde belediyeyi tefecilere mi teslim etmeyi düşünüyorlar. Belediyemizin 2020 yılı bütçesini 78 milyon olarak belirlemiştik. a bu bütçede yaklaşık 8 milyon açık öngörülmüş, bu kısmın ise borçlanma ile giderileceği düşünülmüştü. Daha henüz ilk ayın ilk gününde bütçenin kapağı açılmadan borçlanma yetkisi istemek ne demek? Borçlanılmadığında belediyenin kapısına kilit mi vurulacak? Hiçbir iş yapılmadan, hiçbir yol denenmeden hemen borçlanma isteği akılcı bir yol değildir. Bu nedenden dolayı idarenin bu teklifi geri çekmesini istiyoruz. 3 ay önce 3 milyonluk borçlanma yetkisi belediye başkanına verilmişti. Ancak, belediye idaresinin o dönemde yaşananlardan ders çıkarmadığını görüyoruz. Dayatmacı, siyasi nezaketten uzak yaklaşımlarına da devam ettiklerini görüyoruz. Sürekli olarak iş bilmez, iş üretemez hallerini Cumhur İttifakı'nın üzerine atarak sorumluluktan kaçtıklarını düşünenler şart kurnazlığı ile taşra siyaseti ile bir sonuç elde edilemeyeceğini anlamamışlar”diye konuştu.

Meclise başkanlık yapan Kozan Belediye Başkan Vekili Ruhi Gül Abdullah Avcı'ya cevaben şu ifadelere yer verdi:

“Belediyemizin 12 milyon civarında esnaflara borcu var. Daha önceki borçlanma araç alımı içindi. Bu borçlanma ise esnaflara olan borcun dağıtılması için hasıl olmuştur. Esnaflar belediyenin mali durumundan dolayı istedikleri alacaklarını alamadıklarını belirtiyorlar. Belediyede bundan dolayı zaman zaman haciz işlemleri ile karşı karşıya kalıyor. Haciz işlemleri olduğunda da belediyenin ayrıca zararları oluyor. Ülkemizde ekonomik olarak bir takım sıkıntılar oldu. Bu sıkıntılardan dolayı esnaflarımız da zorluk çekiyor. Esnaflarımız; “İşçi paraları tamam da, biz de işçi çalışturuyıryz. Alacaklarımıza karşı bize fazla ödeme yapın” diyorlar. Bu nedenden dolayı borçlanma yetkisi konusu gündeme gelmiştir” dedi.

Ruhi Gül Abdullah Avcı'nın, “tefecilere mi teslim ediyorsunuz” sorusuna karşılık konuyu fazla anlayamadığını belirterek, “Bizim tefecilerle işimiz yok. Biz krediyi İller Bankası'ndan kullanmak istiyoruz” diye cevap verdi.

Borçlanma yetkisi konusu daha gündeme gelmeden meclis üyeleri tarafından bu şekilde tartışmaya neden oldu. Verilen kısa aranın ardından 2020 Ocak ayı meclis toplantısının 1. gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Belediyenin 2019 mali yılı Gelir ve Giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için 3’den az 5’den fazla olmamak üzere denetim komisyonu üye sayısı tespiti ve seçimi gerçekleştirildi. Yapılan kapalı oylama ile denetime; Yusuf Eroğlu, Suat Erkan, Abdullah Avcı, Saffet Sarıca ve Soner Uzun seçildi.

AK Partili Selçuk Cengiz istifa etti

Kozan Belediyesi meclis üyelerinden biri olan avukat Selçuk Cengiz öğretim görevlisi olmasından dolayı Kozan Belediyesi meclis üyeliğinden istifa etti. İstifasından dolayı O’nun yerine MHP'li Gülcan Erol meclis üyesi olacaktı. Ancak, Gülcan Erol'un da istifa etmesinden dolayı, arkasında bulunan Yurdagül Poyraz Kozan Belediye Meclis Üyesi olarak göreve başladı.

Işçi çıkarmaları, İmar Limited Şirketi'nin yürüyüşü ve denetimi, Kozan Belediyesinin bugüne kadar yaptığı hizmetlerin tartışıldığı meclis toplantısı bir madde görüşüldükten sonra Cuma günü saat 14.00 toplanmak üzere sona erdi.