Anahtar Kelimeler: oradan başka kapıya!

Hadi oradan başka kapıya!

Hadi oradan başka kapıya!

Ermenilerin Kozan’dan toprak taleplerine ait mahkeme Kozan’da sürerken Belediye Başkanı Kazım Özgan bu talebe sert tepki gösterdi, 'Hadi oradan başka kapıya' dedi.

Ermenilerin Kozan’dan toprak taleplerine ait mahkeme Kozan’da sürerken Belediye Başkanı Kazım Özgan bu talebe sert tepki gösterdi:

 

Hadi oradan başka kapıya!

 

Kozan’ın düşman işgalinden kurtuluşundan önce o tarihte SİS olarak bilinen ilçede yaşayan Ermenilere ait oldukları iddia edilerek içerisinde Kozan Manastırı’nın da bulunduğu toprak taleplerine ait yargı süreci Kozan’da görülmeye başlanıldı. Yargı sürecinde davanın tarafı olan Kozan Belediyesi’nin Başkanı Kazım Özgan bir açıklama yaparak “Kimseye verilecek bir karış toprağımız yok. Haydi oradan başka kapıya” ifadeleriyle sert çıktı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

1915 Techir Kanunu uyarınca Katolikosluk içindeki bölge ve manastır boşaltılarak 1915’te çıkarılan Emval-i Mutruke Kanunu ile manastıra el konulmuştu. 1921-1930 tarihleri arasında Katolikosluk Halep, Beyrut, Şam, Zahle ve Halep şehirleri ile yer değiştirilmişti. 1924 yılından beri Beyrut’un Atlilyas Bölgesi’nde Ermeniler yaşamaya başlamıştı. İşte Ermeniler adına davayı takip eden Av. Cem Murat Sofuoğlu, bu taleplerini Anayasa Mahkemesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götürmüş, Türkiye’de iç hukuk sürecinin tamamlanmaması gerekçe gösterilerek dava buralardan dönmüştü.

KONUNUN TARAFLARI VE YARGI SÜRECİ

Bunun üzerine Ermenilerin Avukatı Cem Murat Sofuoğlu Kozan’da yargıyı takip ederek Kozan 2.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuştu. Kozan Mahkemesi, 30 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen duruşmada ön inceleme duruşmalarında gösterilen ancak mahkemeye sunulmayan belgelerin mahkemeye sunulması için 2 haftalık ek süre verdi ve duruşmayı da 6 Mayıs 2021 tarihine erteledi. Kozan Belediyesi ve Hazine konunun tarafları oldukları için duruşmaya avukatlar aracılığıyla katılım sağladılar. Kozan Belediyesi’nin avukatlığını Abdullah Ulutürk yaparak gerekli savunmasını da yaptı.

“BU DEVLETİN MESELESİDİR”

Kozan’da yaşayan Ermenilerin hak taleplerine şiddetle karşı çıkan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, “Katolikosluk daha önce Kozan’da yaşayan Ermenilerin arazi talebi ile Kozan Manastırı üzerinde halk talebinde bulundu. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’de iç hukukun tamamlanmadan davanın görüşülmesine red kararı verdi. O yüzden Kozan’da mahkeme sürüyor. Bu sadece Kozan Belediyesi’nin meselesi değildir. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin meselesidir. Devletin meselesidir. Devletimizde sonuna kadar müdahildir ve olaya sahip çıkıyor. Kimseye verilecek bir karış toprağımız yoktur. Ermeniler başka kapıya gidecekler” diyerek tepkilerini dile getirdi.