Kömür ve odun sobası kullanan vatandaşların yaktığı sobalardan çıkan duman özellikle kronik solunum yetmezliği olan vatandaşları tehdit ediyor.
80 bin merkez nüfusu toplamda kırsal mahalleler ile birlikte 132.000 nüfusu bulunan Kozan'da hala kömür ve odun sobası kullanılmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda doğalgaz hattının bir kısmı şehrin belirli yerlerine getirilse de Kozan'ın büyük bir çoğunluğu halen kömür ve odun sobası ile ısınma sağlıyor. Özellikte kömür yakan vatandaşların sobalarından çıkan kötü kokulu duman halk sağlığını tehdit ediyor. Akşam saatlerinde herkesin sobasını yakması ile birlikte Kozan’ın üzerinde sobalardan çıkan dumanların oluşturduğu duman bulutu ilçeyi kaplıyor. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sağlığını ciddi derecede tehdit edecek şekilde koku oluşturan hava kirliliği bütün insanların da sağlığını tehdit ediyor.
Doğalgaz hattının tamamının Kozan'a getirilmesi uzunca bir süre alacak gibi gözüküyor. Bir süre çalışmalarına Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmazlık nedeniyle ara veren firma yeniden alt yapı çalışmalarına başladı. Şehrin bir kısmı doğalgaz kullanırken büyük bir kısmı da hala doğalgazın gelmesini bekliyor. Bu işlerin daha hızlı bir şekilde sürdürülmesi için vatandaşın bekleyişi sürüyor. Temiz bir Kozan için kömür ve odun sobalarının tamamen tarihe karışması gerekiyor. Yoksa dört bir tarafı doğal güzelliklerle çevrili Kozan'da hava kirliliği her geçen gün biraz daha artacak.