Anahtar Kelimeler: HERKES DERTLİ

HERKES DERTLİ

HERKES DERTLİ

Kozan’da, mayer cinsi limonda hasat başlarken, diğer çeşitlerin hasadı için gün sayılıyor. İlçede yaklaşık 30 bin dönüme ekili limon ağacı bulunuyor.

Limon hasadında geri sayım başladı

Mayer cinsi limonda 8 Eylül itibariyle hasat başladı. Bu limonun fiyatı 2,5 lira ile 4 lira arasında değişiyor. Diğer limon çeşitlerinde ise geçtiğimiz yıl 17 Eylül'de hasat başlamış ancak 2023 yılının yeni sezonu için henüz bir tarih belirlenmedi. Hasadın önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

 

Üretici ve tüccarlar, limon fiyatlarının 4-6 lira arasında olmasını bekliyor. Bu fiyatı, Akdeniz İhracatçılar Birlikleri belirlerken, henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak önümüzdeki 10 gün içerisinde açıklama yapılması bekleniyor.

 

Kozan'da hasat edilen limonların yaklaşık yüzde 20'si Rusya'ya ihraç ediliyor. Bir kısmı Irak'a gidiyor. Kalan kısmı ise Türkiye'de yani iç piyasada tüketiliyor.

 

Üretici ve tüccar dertli

 

Üreticilerden Mehmet Şahin, limon fiyatlarının düşük olmasından dolayı üretici ve tüccarların dertli olduğunu söyledi. Şahin, "Limon fiyatlarının bu yıl iyi olması için mücadele ediyoruz. Ancak bu yıl fiyatlar düşük olabilir. Bunun nedeni, bu yılki rekoltenin çok olması ve ihracatın az olmasıdır" dedi.

 

Limon tüccarlarından Mehmet Emin Demir ise, "Limon fiyatlarının düşük olmasından dolayı zarar ediyoruz. Fiyatların artması için Akdeniz İhracatçılar Birlikleri'nin bir an önce açıklama yapması gerekiyor" diye konuştu.