İADEYİ İTİBAR GERİ VERİLMELİ

İADEYİ İTİBAR GERİ VERİLMELİ

Hükümet tarafından il sayısının 100´e çıkarılması ile alakalı görüşlerin yaygınlaşması üzerine vilayet olmak isteyen ilçeler harekete geçtiler. Listelerde 40 ilçe il olmaya aday olduğu belirtildi. İl olmak isteyen ilçeler arasında yaşadığımız şehrimiz KOZ

1926 Yılına Kadar İl

1926 yılına kadar vilayetlik yapan ilçemiz dönemin siyasilerinin sürtüşmesinden dolayı vilayetlik hakkı gasp edilerek ilçe haline tekrar döndürülmüştü.

1926 yılında elimizden alınan vilayetlik hakkının iadesi ile ilgili olarak geçmiş tarihlerde birçok defa gündem oluşturulmuştu.

Oluşturulan gündemler neticesinde heyetler kurulmuş ve vilayetlik hakkının iadesi konusu Başkent Ankara´ ya kadar taşınmıştı.

Son Hamle Kent Konseyinden

Son olarak vilayetlik hakkının iadesi Kozan Kent Konseyi tarafından gündeme taşınmıştı. Yapılan toplantıya bölge belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü de destek vermişti. Yapılan toplantının sonrasında Kozan´ın vilayetlik hakkının iadesi noktasında ortak bir bildiri yayınlanmıştı.

Daha sonra dönemin Adana Milletvekili Ali Küçükaydın tarafından hükümetin yeni vilayetler ile ilgili bir düşüncesinin olmadığını açıklamasının ardından çalışmalar rafa kaldırılmıştı. Değişik zaman dilimleri içerisinde ilçemizi ziyaret eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu seçimlerde başarı sağlamaları durumunda Kozan´ın vilayetlik haklarının iade edileceğini taahhüt etmişlerdi.

Şimdi Birlik Günü

19 ilçenin il yapılacağı gündemdeki sıcaklığını koruduğu şu günlerde, ilçe protokolü başta olmak üzere birlik ve beraberliğin en üst seviyede yaşanması gerektiği büyük bir sınav ile karşı karşıyayız. Daha dün yapılan hain darbe girişiminde ilçedeki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve ilçe protokolü tekrar ivedi olarak bir araya gelmelidir. Ve bir heyet kurularak bu heyet Ankara da kulis çalışmaları gerçekleştirmeli ve Kozan´ın vilayetlik hakkının iadesi sürekli olarak tazeliğini korumalıdır.

Kozan Kent Konseyi Başkanı Ömer Faruk Kaymaz ve yönetimi bu işin lokomotifi noktasında olmalıdırlar. Gelen bir tren ise bu trenden 1926 yılında indirilen güzel ilçemiz tekrar o trendeki yerini almalıdır. Haydi, Kozan vilayetlik hakkımızın iadesi için mücadele edelim.

İŞTE İL OLMAYI BEKLEYEN İLÇELER

İl yapılmaları için Meclis´te kanun teklifi verilen ilçeler arasında, Tarsus, Bandırma, Fethiye, Suşehri, Erciş, Polatlı, Elbistan, Konya Ereğli, KOZAN, Bergama, Anamur, Silifke, Şereflikoçhisar, Divriği, Karadeniz Ereğli, Alanya, Siverek, Oltu, Edremit, Niksar, Çorlu, Lüleburgaz, Keşan, Gebze, Nazilli, İskenderun, Bafra, Ünye, Fatsa, Düzce, Şebinkarahisar, Refahiye, İnegöl, Ceyhan ve Ödemiş, yer alıyor.