Anahtar Kelimeler: İKİNCİ ALACAKLAR DİKKAT!

İKİNCİ EL ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT!

İKİNCİ EL ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT!

İkinci el otomobil sektöründe dolandırıcılar, araçların kilometrelerini düşük göstermek için çeşitli yöntemlere başvuruyor.

Bu durum, özellikle araç alım-satım işlemleri yapan vatandaşları mağdur ediyor. Uzmanlar, araç alacak kişilere kilometre oyununa gelmemeleri için aracın beyni, ABS kayıt beyni, hava yastığı kayıt beyni, konfor gösterge beyni ve direksiyon beyninin aynı sonucu vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yaz dönemiyle birlikte hareketlenme yaşayan ikinci el otomobil sektöründe, dolandırıcılık olayları artış gösteriyor. Dolandırıcılar, yüksek kilometreli araçları düşük kilometreli göstermek için ‘kilometre düşürme’ yöntemi kullanıyor. Bu yöntemle, araçların kilometresi düşük gösterilerek yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor.

150 BİNDEKİ ARABAYI 50 BİNE ÇEKİP YÜKSEK FİYATLA SATIYORLAR"

Kozanlı otoekspertiz uzmanı, araç alacak vatandaşları uyararak, “Kilometre gösterge grubundaki saatte yazan rakamlar normal olarak gözükür. Ancak bu rakamlar, kilometre tamiri yapan kişiler tarafından araç beyninden düşürülebilir. Örneğin, 250 bin kilometredeki bir araç, 150 bin kilometreye düşürülebilir. Bu yöntemle dolandırıcılar, yüksek kilometreli araçları düşük kilometreli gibi göstererek yüksek fiyata satıyorlar. 150 bindeki araçla 50 bindeki araç bir olmaz ama dolandırıcılar bu yöntemle haksız kazanç elde ediyor” dedi.

DOLANDIRICILARIN KİLOMETRE OYUNUNA KARŞI 5’Lİ KONTROL ÖNERİSİ

Oto ekspertiz uzmanı vatandaşların mağdur olmamaları için kilometre testinin tam yapılması gerektiğini belirterek, “Araç muayenesi sırasında sorgu yapılırken, aracın üzerindeki görülen kilometre yazılır. Ancak, muayene sırasında görevli, düşürülen kilometreyi bilemez. Bu nedenle, muayene istasyonlarına kilometreye aracın beyninden bakılmasını tavsiye ediyorum. Biz, buraya gelen aracın beynine bağlanarak şasi numarasını tespit ediyoruz ve bu şasi numarasına ait tüm verileri kilometre sorgu cihazımıza tanıtıyoruz. Araç üzerinde 147 bin 755 kilometre gösterirken, beyine baktığımızda ABS beyni, hava yastığı beyni, konfor beyni ve direksiyon beyninde de aynı kilometre değerlerini görüyoruz. Bu kontroller sayesinde aracın kilometresine müdahale edilip edilmediğini anlıyoruz. Vatandaşlarımızın bu kontrolleri yaptırmasını öneriyorum. Kilometre düşürmek adi bir suç ve hırsızlıktır; yasal olarak da cezai yaptırımı vardır” şeklinde konuştu.