Anahtar Kelimeler: İşçinin yangını büyük

İşçinin yangını büyük

İşçinin yangını büyük

Kozan’da narenciye işçileri bu yıl bahçede çalışan işçi yevmiyelerinin Adana Valiliği’nin açıklayacağı fiyatın bölgede işverenler tarafında uygulanması için basın açıklaması yaptı.

Her yıl Adana Valiliği tarafından açıklanan fiyatın Kozan’da işverenler tarafından uygulanmadığını kaydeden narenciye işçi çavuşları ve elciler geçen yıl 106 TL yevmiye fiyatının Kozan’da 78 TL olarak uygulandığını belirterek bu yıl 120 TL’nin altında olursa bahçelere gitmeyeceklerini kaydettiler.

Narenciye işçi, elci ve çavuşları Adana’da uygulanan Kozan’da uygulanmayan yevmiye fiyatlarını Alparslan Türkeş Parkı’nda Büyük Birlik Partisi Kozan İlçe Başkanı Gürdal Topal önderliğinde bir araya gelerek protesto ettiler.

Adana Valiliği tarafından  geçen yıl 106 TL olarak açıklanan yevmiye fiyatının Kozan’da işverenlerin uygulamadığını günlük 78 TL yevmiye verildiğini kaydeden Başkan Topal bu yıl elcilerin Adana, Mersin ve Hatay’da açıklanan fiyatların işçiye verilmemesi durumunda işçilerin bahçelere gitmeyeceğini kaydetti.

BBP Partisi Kozan İlçe Başkanı Gürdal Topal işçilerle birlikte yaptığı basın açıklamasında; “Kozan’da 3 yıldan bu yana her dönem işçilerimizin haksız rekabete uğradığını ifade ediyoruz. Bize hep denilen sezon ortasında yevmiye değişmez denildi. Bizde narenciyenin sezon başlangıcında Adana, Mersin, Hatay ve Çukurova bölgesinde alınan yevmiyenin Kozan’da da olmasını istiyoruz. Adana’da 106 TL idi, kozanda 80 TL. Adana’da uygulanan ne ise ona razıyız” diye konuştu.

Elci Fatma Ateş  ise; “Adana’daki fiyatın burada uygulanmasını istiyoruz. 24 yıldır bu işi yapıyorum. İşçilerimizin hakkını yemesinler. İşçiler çalışmıyorsa götürmesinler” dedi.

Bir elcide sabah namazında işe başladıklarını ifade ederek “83 TL alıyoruz. 5 lirasını çavuş alıyor. 78 Tl işçi alıyor. Biz hakkımızı istiyoruz. Biz yaşlı isek bizi çalıştırmasınlar. Bizim birlik beraberliğimiz yok. İşçi vermeseler bu parayı verecekler” diye konuştu.  

Elci Harun Güngör’de, “Adana Kozan arasında ayrımcılık var” diyerek; “Adana, Hatay, Mersin işçisi 106 lira alıyor. Biz 85 lira alıyoruz. Bu hak edilen para değil. Biz kamyonu dolduruyoruz, Bize bir kamyon daha geliyor” dedi.

Elciler ve çavuşlar basın açıklamasının ardından bu yıl Çukurova’da uygulanan fiyatın Kozan’da uygulanmaması durumunda bahçelere giymeyeceklerini ve haklarını istediklerini kaydettiler.