Anahtar Kelimeler: İŞKUR Adaletsiz Dağılım

İŞKUR´dan Adaletsiz Dağılım

İŞKUR´dan Adaletsiz Dağılım

İŞKUR´un Toplum Yararına Programı kapsamında, Kozan Kaymakamlığı bünyesinde çalıştırılmak üzere 200 kişinin bu program dahilinde seçileceği öğrenilirken, MHP´li belediye olan Kozan Belediyesi´ne kontenjan verilmemesi, bu programın adaletsiz bir şekilde ya

İŞKUR aracılığı ile TYP dağıtım listesinde il, ilçe ve belediyelerde çalışacak işçi dağıtımında, adaletsiz bir dağıtım yapılmaya devam ediliyor.,

İŞKUR´un Toplum Yararına Programı kapsamında, Kozan Kaymakamlığı bünyesinde çalıştırılmak üzere 200 kişinin bu program dahilinde seçileceği öğrenilirken, MHP´li belediye olan Kozan Belediyesi´ne kontenjan verilmemesi, bu programın adaletsiz bir şekilde yapıldığının göstergesi oldu.

TYP kapsamında çalışmak isteyen kişilerin 07.06.2018-11 06.2018 tarihleri arasında başvuracağı, yapılan başvurular sonucunda 200 kişinin Kaymakamlık bünyesinde çalıştırılacağı ve bu kişilerin sadece mülakat yöntemi ile çalışmaya başlayacağı iddaa ediliyor.

Yapılacak bu seçmeler Özden Kültür Merkezi´nde 13.06.2018 saat 10 ile 14 arasında yapılacağı öğrenildi. Yapılan bu adaletsizlikten dolayı vatandaşlar tepkili. Belediyeye hiç ek kontenjan sağlamazken, iplerin AK Parti´de olduğu bir programın ne kadar sağlıklı ve adaletli bir şekilde yapılacağı muamma.

İŞKUR´un toplum yararına programı AK Parti´nin oy devşirme aracına dönüşmesi, program kapsamında maaş bağlanan kişi sayısının her geçen gün artması ve seçimlere yakın bir tarihte böyle bir uygulamanın yapılması dikkatlerden kaçmıyor. Program dahilinde yapılan alımların tamamının AK Parti´nin oy hesaplarına göre yapıldığı, işçi alınacak kurumlara AK Parti referansının gerektiği iddia ediliyor. Program kapsamında işe alımın yoğunlaştığı dönemler seçim öncesi dönemlerle paralellik gösteriyor. Seçim öncesinde 200 kişinin AK Parti referansı ile işe yerleştirilmesi AK Parti´nin 24 Haziran seçimlerinde bunu oya çevirmek düşüncesiyle atılan bir adım olduğu öne sürülüyor.

Program kapsamında alımların neye ve hangi ihtiyaca göre yapıldığı da muamma. İŞKUR´un alımlar konusunda yaptığı çalışmalar bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından olaydan geçerek uygulanıyor. TYP programlarının finansmanı tamamen işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor.

İŞKUR kanalı ile çeşitli kurumlarda çalıştırılacak işçi dağıtımlarında adaletsiz bir dağıtım yapılması ve Kozan Belediyesi´ne bu haktan yararlandırılmaması konusunda partizana bir davranış sergilendiği apaçık ortada. Ayrıca, yüzölçümü ve nüfus açısından Kozan´dan çok çok küçük olan birçok ilçeye yüzlerce liste seçim hakkı verilirken, Kozan Belediyesi´ne verilmemesi akıllarda çeşitli soru işaretleri bırakıyor. Yapılan bu adaletsiz alımlarla birlikte seçim yatırımlarına İŞKUR´da alet ediliyor. Her yıl şubat-mart aylarında başlayan toplum yararına programlar bu yıl ne hikmetse seçime günler kala başlatıldı. Tabii her zaman olduğu gibi yine haksız bir rekabet ile karşı karşıya kalındı. İŞKUR TYP dağılımların da görülüyor ki, AK Parti ilçeleri bile bizden olan olmayan diye ayırıyor. Kozan´ın nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ilçelerden biri olması sebebiyle Kozan Belediyesi´ne bu hakkın verilmesinin sebebi nedir? Kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılması kabul edilecek bir durum değildir. AK Parti kamu kurumlarını kendisine oy devşirmeye yerleri olarak görmemelidir. Tüm işsizlere eşit davranması gerekiyor. Kurumların hizmet dağıtımında daha dikkatli ve tarafsız davranmaları gerekiyor.

Ortaya atılan bir iddiaya göre ise; TYP kapsamında işe alınan kişilerin bazılarının işe dahi gitmedikleri oturdukları yerden maaş aldıkları da öne sürülüyor. Yapılan bu adaletsiz dağıtım nedeniyle yetkililerin bu konu ile ilgili daha detaylı açık ve net bir şekilde açıklama yapması kamu adına aydınlatıcı olacaktır. Memleketin her bir köşesinde işsiz güçsüz vatandaş var. Elbette işsiz vatandaşlar bu tür programlar kapsamında işe yerleştirilmeli ve bir süreliğine de olsa işsizlikten uzak tutulmalıdır ancak alımların adaletsiz bir şekilde olması AK Partili isen olur, AK Partili değilsen olmaz anlayışı kamu vicdanı önünde kabul edilecek bir şey değildir.