Haberi Sesli Oku

İYİ PARTİLİ BAŞKAN İSYAN ETTİ: "BU KARAR ÇİFTÇİYİ BİTİRME ADIMIDIR!"

İYİ PARTİLİ BAŞKAN İSYAN ETTİ:

İYİ Parti Kozan İlçe Başkanı Hasan Kaymaz, tarım kredilerindeki faiz artışına isyan etti. "Bu karar çiftçiyi bitirme adımıdır" diyen Kaymaz, Cumhurbaşkanı'na karardan dönme çağrısında bulundu.

İYİ Parti Kozan İlçe Başkanı Hasan Kaymaz, 24 Ekim 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla hazine destekli tarım kredilerinde faizlerin yükseltilmesine sert tepki gösterdi. Kaymaz, zaten zor bir yıl geçiren çiftçinin yeni kararla adeta çıkmaza sürüklendiğini belirtti.

Kararla, kredi üst limitlerinin 2024 seviyesinde sabit tutulurken, çiftçinin ödeyeceği faizin fahiş oranda artırıldığını vurgulayan Kaymaz, "Limitler sabit ama enflasyon yerinde durmuyor. Örneğin 2 milyon liralık traktör kredisi limiti 2026 için de aynı kalacak. Asıl darbe ise faizde. Önceden %0 faizle kullanılan bazı krediler, şimdi minimum %50 faiz oranıyla çiftçinin sırtına yüklenecek" dedi.

2025 yılında yaşanan don ve kuraklık gibi doğal afetler sonucu üreticinin zaten büyük verim kayıpları yaşadığını hatırlatan Kaymaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen haftalarda ödenen don destekleri, çiftçinin yıl içindeki mazot, gübre gibi giderlerini bile karşılamadı. Üretimde bu kadar ciddi sıkıntı varken, finansmanın da bu denli kısıtlanması resmen Türk tarımını ve Türk çiftçisini bitirmek için atılan büyük adımlardan biridir. Bu durum hem üreticiyi hem de raflardaki fiyatlar yüzünden tüketiciyi perişan edecek. Bizleri zor günler bekliyor."

Başkan Kaymaz, Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulunarak, "Sayın Cumhurbaşkanı bu karardan bir an önce vazgeçmeli. Çiftçiyi destekleyecek, tarımsal üretimi artıracak kararlar alınmalı ve Türk tarımı eski ihtişamlı günlerine kavuşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.