Kaçak Taş Kırma Ocağına Kimler Göz Yumuyor?

Kaçak Taş Kırma Ocağına Kimler Göz Yumuyor?

Bu kanunsuz uygulamaya kim veya kimler dur diyecek?

Kaçak Taş Kırma ve Eleme Tesisi kuran işletmenin arkasında Ak Parti İl Başkanı Fikret Yeni mi var?

Taş kırma ve eleme ruhsatı olmadığı gerekçesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kapatılan Taş Kırma ve Eleme İşletmesi mührü kırılarak faaliyetine kaldığı yerden devam ediyor.

Kozan´a bağlı Hamam Köyü Mahallesinde 2 farklı şirket tarafından kurulan Taş Kırma ve Eleme Tesisi geçtiğimiz hafta içerisinde mahalle sakinlerinin şikayetleri üzerine kırma ve eleme belgesi olmadığı gerekçesi ile jandarma kontrolünde Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri tarafından kapatıldı.

Kapatmanın ardından mahalle sakinleri rahat bir nefes alacaklarını umut ederken umutları  kısa sürdü.

Kapatmanın ardından 24 saat geçmeden Taş Kırma ve Eleme Tesisi mührü özel şirket yetkilileri tarafından kırılarak faaliyetine kaldığı yerden devam etmeye başladı.

BU ADALET OLAMAZ

Ocağın tekrar açılmasının ardından Kozan Kaymakamlığı başta olmak üzere gerekli mercilere şikayet başvurusunda bulunan mahalle sakinlerine verildiği iddia edilen cevap ise, köylüye ? bu adalet olamaz? dedirtti.

Kanunen almaları zorunlu olan belgelerin olmadığı gerekçesi ile kapatılan işletmenin çok kısa bir zaman diliminin ardından tekrar kanunsuz olarak açılması şirketlerin arkasında kim var? Sorularını akla getiriyor.

Taş Kırma ve Eleme belgesinin alınması için gerekli olan GSM ruhsatının verilmesi için gereken kanuni zorunlulukların hiç birine uygun olmayan ocak sahası zeytinlik bahçelerine çok yakın olması ile dikkat çekerken, tesisin yanından akan deredeki canlıların yaşamını da tehdit etmeye devam ediyor.

PAY  ALAN İDARECİLER VAR

Çevreye verdiği rahatsızlığı gündeme getiren mahalle sakinleri ? bu işletmeden pay alan idareciler var? iddiasında bulundular.

? Bu işletmenin açılmasının ardından köyümüzde ne huzur kaldı  ne de sakinlik. Gece gündüz durmadan yüksek ses ile çalışıyorlar. Evlerimiz bu işletmeye 150 metre mesafede, uykularımızı kaybettik. Sürekli olarak dinamit patlatıyorlar. O patlatma anlarında deprem oldu sanıyoruz. Tozdan dumandan duramıyoruz. Yapılan patlatmaların ardından bağ ve bahçelerimize taşlar doluyor. Sahanın kenarında bulunan dere işletmenin atıkları ile dolduruluyor. Derede hiçbir canlı artık yaşamıyor. Devletimiz zeytin koruma kanunu çıkarttı. Lakin bu işletme bizlerin zeytinlerini yok ediyor. Yetkililer de seyrediyor. Bu ve bunun  gibi nedenlerden dolayı gerekli mercilere şikayette bulunduk. Bir buçuk yılın ardından burayı kapatma kararı verildi.

Kapatma kararı olmasına rağmen bir süre daha kaçak olarak çalıştırıldı. Sonunda BİMER´e yazdık. Jandarma ile çevre ve şehircilik gelerek ocağa mühür vurdular. 24 saat kapalı kalmasının ardından mühür kırılarak, tekrar çalışmaya başladı. Gelişmeler üzerine gittiğimiz yetkililer ? bunlarla uğraşmayın sizlerin de başı ağrır? dediler. Arkasında Ak Parti İl Başkanı var imiş. Bu nasıl bir adalet biz bu taş ocağını burada istemiyoruz. Doğal yaşam alanlarımız yok oluyor. DSİ görevlilerinin bazılarının bu ruhsatsız işletmeden rant elde etikleri sürekli olarak söyleniyor.yetkili olduklarını söyleyen kişiler Buralara gelerek bu ocaklar bizlerin devletin, DSİ nin diyebilme cesaretini gösteriyorlar. Bu ocaklar kapatılsın? dediler.

SORUYORUZ

Öte yandan aynı bölgeler içerisinde bulunan ve başka bir Taş Kırma ve Eleme Tesisinin aynı eksikliklerden dolayı kapalı halde bulunması, bu nasıl bir adalet sorularını da akıllara getiriyor.

Şimdi buradan sorumlu gazetecilik gereği soruyoruz,

Varan 1: Bu işletmenin taş kırma ve eleme belgesi var mı, yok mu?

Varan 2: Bu işletme geçtiğimiz hafta neden ve hangi sebeplerden dolayı kapatıldı?

Varan3: Kapatılan işletme 24 saatin ardından hangi güç veya güçler tarafından açtırıldı?

Varan 4: Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam, Adana İl Tarım Müdürü, Adana İl Çevre ve Şehircilik Müdürü, İlçe Jandarma Komutanı ve Adana Valisi Mahmut Demirtaş bu işlemler den haberdar mı?

Varan 5: Ak Parti İl Başkanı Fikret Yeni, bu işletmenin kanunsuz olarak açılması için devreye girdi mi?

Soruyoruz.