Kapanan okulu fabrikaya dönüştürdüler 

Kapanan okulu fabrikaya dönüştürdüler 

Kozan Halk Eğitimi Merkezi kilim dokuma kursiyerleri mahallelerinde taşımalı eğitim ile kapanan Yassıçalı Kayhan ilköğretim okulunu unutulmaya yüz tutan sanatlardan kilim dokuma atölyesine dönüştürdü.

Kayhan mahallesinde kilim dokuma kursuna katılan kadınlar kilim tezgahlarında yöresel motifleri ilmek ilmek işleyerek Türkiye’nin her ilinden sipariş alıyorlar.

Kozan Yassıçalı ve Kayhan mahallesinde 11 kursiyer Halk eğitimi merkezi bünyesinde fabrikaya dönüşen okulda kilim tezgahlarının başında unutulmaya yüz tutan kilim dokuma sanatını icra ederek gelecek nesillere de ışık oluyor.

İlmek ilmek dokunan emek

Eğitmen Firdevs Yağbasan, kadınların unutulmaya yüz tutan el sanatlarını öğrenerek  gelecek nesillere ışık olduklarını ifade ederek, “Okulumuz kapatılmıştı.  11 kursiyerimiz var. Eski unutulan motifleri yeni el yapımı kilimlerimize yansıttık. Mahallemizin genç kızları, kadınlarımız kursumuza katılıyor. Kilim tezgahlarımız var kilim boyunu alıyoruz, ipliklerimizi tek tek seçerek dokuyoruz. Her ilmek özenle seçiliyor. Bazı arkadaşlarımızın eli çok hızlı. Kilimlere talep var. Namazlık ve büyük kilim siparişleri de alıyoruz” dedi.

Unutulmaya yüz tutan eserler yeniden gün yüzüne çıkıyor

Kozan Halk Eğitimi Müdürü Bünyamin Akbulut; “unutulmaya yüz tutan eserleri yeniden gün ışına çıkarmak için çalışıyoruz. Kayhan yöremizde yöresel kilim dokuma kursumuzu açtık. Kilimleri ilmek ilmek dokuyorlar. Kilimlerimize rağbet güzel. Teşhir mağazamız ve internet üzerinden sipariş alıp satışlarımız gerçekleşiyor” diye konuştu.

“Öğrenmek isteyende almak isteyende çok”

Kursiyer Emine Göçer burada pandemi döneminde gelmek istedik. Sabah 8’de geliyoruz. Zorluk çekerim diye düşündüm ama çok keyifli. Bu arada işlerken videoya ya alıyorum. Sosyal medya hesabımdan paylaşınca çok talep oldu. Öğrenmek isteyende almak isteyende çok” dedi.

“Hem değerli bir iş yapıyoruz hem de kendimizi daha değerli hissediyoruz”

Kursiyer Havva Bozkurt kilimleri keyifle dokuduklarını ifade ederek “Pandemide yapacak bir aktivite yoktu. Burada keyifle vakit geçiyoruz. Sipariş çok. Kültürel değerlerimizi korumak çok önemli. Hem değerli bir iş yapıyoruz hem de kendimizi daha değerli hissediyoruz. 300 TL ile bin TL arasında değişiyor fiyatları” diye konuştu.

Kursiyerler unutulmuş sandıklarda saklı motifleri halı tezgahlarında ilmek ilmek işlerken kadınlar koronavirüs salgınında meslek sahibi oldukları için mutlu olduklarını ifade etti.