Keçiboynuzu Fiyatında Şok, Üreticiler İsyan Etti

Keçiboynuzu Fiyatında Şok,  Üreticiler İsyan Etti

Halk arasında harnup olarak bilinen keçiboynuzu satışında bu yıl üreticiler şok yaşadı.

 Geçtiğimiz yıl fiyatı son olarak 47 liradan kapanan, bir ara fiyatı 60 liraya kadar çıkan keçiboynuzunda bu yılki hasatta alım 10 lira olarak açıklanınca üreticiler isyan etti.

 

Kozan’da keçiboynuzu üretimi yapan Hasan Öztürk, "Bu yılki keçiboynuzu fiyatı bizi hayal kırıklığına uğrattı. Geçtiğimiz yıl aldığımız fiyatın üçte birine satmamız istendi. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu keçiboynuzlarını satmayız, depoya kaldırırız, gerekirse pekmezini yaparız ama yine de satmayız. Geçen yıl 40 lira ile 60 lira arasında olan keçiboynuzu bu yıl nasıl olur da 10 lira olarak açıklanır? Bunlar bizimle dalga mı geçiyor? Bizler geçen sene açıklanan fiyattan sonra harnup ağaçlarımıza daha çok bakım yaptık, masraf ettik. Girdi fiyatlarımız çok yüksek oldu. Fiyatların bu yılda 50 lira, 60 lira arasında olması gerekiyordu ama olmadı. Biz ne yapacağız? Şu anda mağduruz" dedi.

 

Keçiboynuzu üretimi yapan Mehmet Ali Arslan ise "Bu yılki keçiboynuzu fiyatı bizi mağdur etti. Ürettiğimiz keçiboynuzlarını satamazsak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Geçen yılki fiyattan çok daha düşük bir fiyata satmamız istendi. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Keçiboynuzu üretimi yapan çiftçiler olarak bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Üreticiler: Fiyatlar 50-60 lira arasında olmalıydı

 

Keçiboynuzu üreticileri, bu yılki keçiboynuzu fiyatının 50-60 lira arasında olması gerektiğini belirterek, "Geçen yılki fiyattan çok daha düşük bir fiyata satmamız istendi. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Keçiboynuzu üretimi yapan çiftçiler olarak bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyoruz" dediler.

 

Üreticiler, keçiboynuzunun önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirterek, "Keçiboynuzu ihracatı bu yıl olumsuz etkilenecektir. Üreticilerimiz mağdur olacak, çiftçilik yapmaktan vazgeçecektir. Bu da keçiboynuzu üretiminde düşüşe neden olacaktır" diye konuştular.

 

Keçiboynuzu, önemli bir besin kaynağı

 

Keçiboynuzu, zengin vitamin ve mineral içeriğiyle önemli bir besin kaynağıdır. Yüksek lif içeriğiyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko, B vitaminleri ve E vitamini bakımından zengindir. Kemik gelişimini destekler, kansızlığı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını korur, sindirim sistemini düzenler, enerji verir, stresi azaltır, cilt sağlığını korur.