KENDİNİ AKLAMA METNİ SINIFTA KALDI

KENDİNİ AKLAMA METNİ SINIFTA KALDI

Kozan devlet hastanesi yönetimi tarafından gönderilen cevap metni uzman kişilere ve kurumlara sorulması üzerine galoş, eldiven ve bone kullanımın gerekmediğini çok iyi bilen hastane yönetimi hijyen kurarlarını nedense hiçe saydı.

 

Gazetemizin 418.sayısında yer alan  ?YOĞUN BAKIM PALDIR KÜLDÜR? başlıklı haberimiz kamuoyunda büyük ses getirdi.

Yapılan haber sonrası birçok kesimden değişik yorumlar gelirken gelişmeler karşısında Kozan Devlet Hastanesi sessizliğini bozdu.

 Kozan devlet Hastanesi yönetici vekili Dr. Erdal Özkan imzalı gönderilen cevap metni şu şekilde

?Gazetemizin 01.10.2015 Perşembe tarihli 418. sayısında ve www.kozanekspres.com adlı internet sitemizde yayınlamış olduğumuz ve ?YOĞUN BAKIM PALDIR KÜLDÜR? başlıklı haberimize Kozan devlet Hastanesi yetkililerinde cevap verildi. Kozan Devlet Hastanesi yetkilileri tarafından gazetemize gönderilen açıklamayı sorumlu gazetecilik gereği aynı şekli ile yayınlıyoruz.

Ancak gönderilen cevapta ki iddiaları araştırdık ve verilen cevabın ise eksik yazıldığı, bilgilerin doğruluğunu teyit etmek amacı ile haber ekibimiz sağlık bakanlığı ile iritibata geçti. Araştırmalarımız neticesinde bizim haklı olduğumuz apaçık ortaya çıktı. İşte Kozan Devlet Hastanesi´ nin vermiş olduğu cevap;

İlçemiz Kozan´ da yayın yapan Kozan Ekspres Gazetesinin internet sitesinde ve 01/10/2015 Perşembe günü yayınlanan 418. sayılı basımında ? Yoğun Bakım Paldır Küldür? başlıklı haberinde sağlık tesisimiz hakkında ? Kozan Devlet Hastanesi olumsuz davranışlarıyla gündemden düşmüyor?, ?yönetimin büyük dikkatsizliği ve tedbirsizliği illaki bir ölüm vakası ile sonuçlanması bekleniyor? şeklinde başlayan, geçtiğimiz kurban bayramında ilçe protokolümüzce Kozan Devlet Hastanemize yapılan bayramlaşma ziyaretinde cerrahi yoğun bakımda yatmakta olan bir hastamızın ziyareti ile ilgili olarak ?? Kozan Devlet Hastanesinde yatmakta olan hastaları ziyarette bulundular. Burada protokol heyeti yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan hastaları ziyaret etmek için yönlendirildiler. Bütün protokol heyeti yoğun bakım ünitesine alındı. Ancak heyette bulunan hiç kimseye heyetin sağlığı için hem de yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan ağır hastalar için tedbir alınmadı. Ayaklara ne bir galoş giyildi ne bir bone, ne de bir maske takıldı. Ama biliniyor ki burası yoğun bakım ünitesi. Kozan Devlet Hastanesi yöneticilerine yoğun bakım ünitesi girenlerin uyması gereken buradan hatırlatmak isteriz?? Şeklinde devam eden haberde hastanemiz ve yönetimimiz ilkeli ve seviyeli yayın yaparak kamuoyunu aydınlatıcı haberler yapması beklenen bir gazete tarafından konuyla ilgili bir araştırma yapmak gereksiniminde dahi bulunmadan haksız yere hedef gösterilmiştir.

Kozan Devlet Hastanemiz uzun yıllardır bölgenin sağlık hizmet yükünü çeken bir bölge hastanesi konumunda olup ? Sağlığınız Bizim İçin Değerlidir? sloganıyla Kozan ve bölge halkına güler yüzlü ve kaliteli hizmet vermeyi amaçlayan bir sağlık tesisidir. Öncelikle tesis olarak hastanemiz birey değil bir kamu kuruluşudur. Dolayısıyla bir kamu kurumu olumsuz davranış sergileyemez. Burada aksettirilmek istenen bir hizmet kusuru ise hastanemiz gerek sağlık baklanlığımız gerekse de diğer üst kurumlarımızca gerekli denetimlerden başarıyla geçmektedir. Varsa bile çalışanların veya yöneticilerin şahsi kusurları kurumumuzun kusuru gibi yansıtılamaz. Kaldı ki bahsi geçen iddiada belirtilen yoğun bakım ziyareti Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 14/01/2013 tarih ve 1522 sayılı Yoğun Bakım Üniteleri´ ne giriş esasları konulu yazısında belirtilen ve sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulamanın bu esaslara göre düzenlenmesi istenen Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulunun kararı kriterlerine riayet edilerek gerçekleştirilmiştir.  Kararın ilgili bölümünde aynen ? Yenidoğan YBÜ dahil Yoğun Bakım Ünitelerine girilirken rutin önlük, galoş, eldiven giyilmesinin enfeksiyon kontrolünde etkin olduğunu gösteren bilimse veri yoktur.? diye konuyla ilgili açıkça görüş bildirilmiştir. Diğer hastaneler gibi Kozan devlet Hastanemiz yoğun bakımlarında bu karara göre ziyaretler yaptırılmaktadır. Haberin sonunda yer alan ziyaret sonrası yapılan ikramda çay bardaklarının altlıklarının verilmemesinin ziyaretçiler için ?adeta içip gitselerdi? şeklinde yansıtılmasının haberi kaleme alan kişinin veya kişilerin kendi şahsi düşüncesi olduğundan cevap verilmemiştir.

Tüm bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere ilgili haberde geçen iddia asılsız olup hiçbir hastamızın veya ziyaretçimizin sağlığı tehlikeye atılmamıştır. Hizmet verdiğimiz veya veremediğimiz tüm insanların sağlığı bizim için son derece önemlidir. Hatırlatmak isteriz ki sağlık tesisimiz her zaman olduğu gibi kurban bayramı tatili boyunca da (9 gün) birçok kamu kurum ve kuruluşları idari ve resmi tatil iken, 7/24 esasına göre kesintisiz hizmet vermiştir. Ayrıca yöneticilerimizde başarı esasına göre çalışan sözleşmeli yöneticilerdir. Mevcut olarak hizmet veren tüm yöneticilerimizin sözleşmesi 01/01/2015 tarihi itibarı ile yenilenmiş olup hizmet kalitemiz sürekli olarak artarak sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygılarımızla. Kozan Devlet Hastanesi yönetimi? denildi.

Kozan Devlet Hastanesi yönetimi tarafından gazetemize gönderilen cevap metinin üzerinde hiçbir değişimde tarafsızlık ilkesi nedeni ile oynama yapılmamıştır.

 Haberde hiçbir yönetici veya görevli hedef alınmamıştır.

Haber kamuoyu aydınlatma ilkeleri çerçevesinde yapılmıştır.

Gazetemizin haber merkezi, Kozan devlet Hastanesi yönetimi tarafından gönderilen ?Düzeltme ve Cevap Talebi? haber merkezine ulaşmasının ardından gerek yetkili mercilere gerekse yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerde bilgi alış verişinde bulunulmuştur.

Öncelikle Haber merkezimizin irtibata geçtiği Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü´ nde Bilgi Edinme Biriminde görevli Gülay Atalay isimli hanımefendinin, vermiş olduğu cevaba dayanarak ve Kozan Devlet Hastanesinin üstüne basa basa iddia ettiği yasa ve kanunu paylaşmak istiyoruz. Verilen cevapta atlanılan kısımları harfi harfine paylaşıyoruz.

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNE GİRİŞTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Enfeksiyonlarının önlenebilmesi için uyulması gereken en önemli temel kural el hijyeni sağlanmasıdır (Hasta ile temas öncesinde, hasta ile temas sonrasında, invaziv işlemler öncesinde, vücut sıvı-salgıları ile temas sonrasında, hastanın çevresindeki cansız yüzeylerle temas sonrasında). önlük, galoş, maske ve eldiven esas olarak kişisel korunma malzemeleridir ve Yoğun Bakım Ünitelerine, standart hasta odalarına veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların (solid organ nakli, nötropenik hasta, kemik iliği nakli yapılmış hasta, vb.) odalarına girerken rutin olarak kullanılmasının infeksiyon kontrolüne bir katkısı yoktur. Tam tersine bu malzemelerin yanlış kullanımı hasta güvenliğini tehlikeye atmaktadır. 

Gelişmiş ülkelerde güncel uluslararası infeksiyon kontrol kılavuzlarında Yoğun Bakım Ünitelerine giriş-çıkışlarda sadece el hijyeni sağlanması şartı aranmaktadır.

2. Yoğun Bakıma Ünitesi´ne Girerken Uyulacak Kurallar ve Kişisel Koruyucu Malzeme Kullanımı 

Yoğun Bakım ünitesine giren herkes (Sağlık çalışanı, ziyarteçi, vb. ) el hijyeni sağlamalıdır. Bunun için Yoğun Bakım Ünitesi´ne girişte alkollü el antiseptiği veya el yıkama için gerekli olan lavabo, sıvı sabun veya antimikrobiyal sabun ve kağıt havlu bulundurulmalıdır. 

Ateş, burun akıntısı, öksürük, ishal, kusma ve enfeksiyöz dermatiti olan kişiler ziyaretçi olarak kabul edilmemelidir. 

Ziyaret öncesi ziyaretçilere eğitim verilmelidir. Ziyaretçi kendi hastası dışında başka hastaya ve hasta bakım malzemelerine temas etmemelidir, 

Bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların yakınları tarafından ziyaretine doktor karar vermelidir. 

İşte 1522 sayılı Yoğun Bakım Ünitelerine Giriş Esasları konulu yazı bu şekildedir.

Gazetemizin gündeme taşıdığı haberi göz önüne alarak Kozan Devlet Hastanesi yönetimi adeta yaptıkları yanlış uygulamalardan kendilerini kurtarma yolunu seçerek bir açıklama yapmışlardır.

Kanun maddesinin sadece bir maddesi göz önüne alınarak bir metin düzenlenmiştir.

Şimdi Kozan Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzman Doktor Erdal Özkan´a soruyoruz.

1: Yoğun bakım ünitesine girerken galoş, eldiven kullanım şartının olmadığı gerçeği anlaşılmışken, diğer tüm kurallar uygulanmış mıdır?

2: İçeriye giren ziyaretçi sayısının kaç kişi olduğu tespit edilmiş midir?

3: Girişte her hangi bir hijyen uygulamasında bulunuldu mu?

4: Ziyaretçilere bir eğitim veya bilgilendirmede bulunuldu mu?

5: Ziyaretçiler içersinde ateş, burun akıntısı, isal ve kusma rahatsızlığı olan biri var mıydı? Var veya yok olduğu tespit edildi mi? Kamuoyu adına tekrar soruyoruz.