Anahtar Kelimeler: Kendisi kabuğu

Kendisi 1 kabuğu 7,5 TL

Kendisi 1 kabuğu 7,5 TL

Kozan ve çevresi narenciye bahçeleri ile kaplı bir ilçe. Portakal dalında 1 liraya satılırken kabuğu ise 7,5 TL'ye satılıyor.

Son yıllarda çiftçinin girdi maliyetleri yüksek oranda seyrediyor. Ancak buna karşılık olarak Kozan ve çevresindeki narenciye ürünleri uzun yıllardan bu yana aynı fiyat aralığında seyrediyor.

Kayhan bölgesinde bir bahçede bekçilik yapan Ersoy Alasırt isimli vatandaş portakal, greyfurt, limon kabuklarını kurutarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Ersoy Alasırt isimli vatandaş yıllık olarak ortalama 1 ton civarında narenciye kabuğu kuruttuğunu ifade etti. Portakal, greyfurt ve turunç kabuğunun 6 ila 7,5 lira arasında satıldığını, limon kabuğunun kilosunun ise 10 TL'ye alıcı bulduğunu ifade ederek; “Kış aylarında yere dökülen portakalları toplayarak soyuyorum. Bunları itina ile kurutarak ev ekonomisine katkı sağlamak için satıyorum. Yaklaşık 4 kilo portakaldan 1 kilo kuru portakal kabuğu elde ediyorum. Portakal dalında 1 TL'ye satılıyor. Kurutulmuş hali ile sattığımızda 3,5 TL daha fazla para kazanmış oluyoruz. Girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı çiftçiler zor günler geçirirken, narince ürünlerindeki fiyat aralığı uzun yıllardan bu yana aynı oranda devam etmesi kazançların çok düşük olmasına sebep oluyor. Ben ve benim gibi insanlar narenciye kabukları kurutarak ev ekonomisine küçük de olsa katkılar sağlayabiliyorlar. Yıllık ortalama 1 ton civarında kurutulmuş kabuk satışı gerçekleştiriyorum” diye konuştu.

Kozan ve çevresinde narenciye bahçelerinde portakalların israf olmaması için vatandaşlar kabuğunu soyarak değerlendiriyorlar. Değerlendirilen bu ürünler ev ekonomisine katkılar sağlıyor. Kozan sokaklarında gezerken bir evin balkonunda çamaşır iplerine asılmış portakal kabuklarını görmek mümkün.