Anahtar Kelimeler: Kilosu lira

Kilosu 3 lira

Kilosu 3 lira

160 ton salyangoz toplanıyor

Vatandaşa ek gelir

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte nemli ve yağışlı havalarda ortaya çıkan salyangozları (sülük) toplayarak ailelerine ek gelir sağlayan vatandaşlar salyangozların kilosunu 3 liradan satıyorlar.

İlçemiz Kozan´da Nisan ayının başından başlayarak Mayıs ayının sonuna kadar devam eden salyangoz toplama işinde yaklaşık 160 ton salyangoz toplanıyor. Toplanan salyangozlar Adana´ya gönderilerek işlemden geçiyor. Büyüklüğüne göre ayrılan salyangozlar yurtdışına ihraç ediliyor.

Kozan´da yaklaşık 10 yıldan bu yana salyangoz alım işi yapan Aydın Kökyıldırım, Kozan Ekspres Gazetesi´ne yaptığı açıklamada; günlük 1.000 ila 1.500 ton arasında salyangoz alımı yaptığını ifade etti. Kökyıldırım; ?Ben 10 yıldan bu yana Kozan´da salyangoz alım işi yapıyorum. Salyangozun bu yıl kilosunu 3 liradan alıyoruz. Günlük olarak ortalama 1000 ila 1500 ton arasında salyangoz alım işi gerçekleştiriyoruz. Kozan´da sezon boyunca yaklaşık 160-170 ton aralığında salyangoz toplanmış oluyor. Salyangoz toplayan vatandaşlarımız kendilerine ve ailelerine ek gelir sağlıyorlar. Salyangoz toplama işi Nisan ayının başından başlayarak Mayıs ayının sonuna kadar devam ediyor. Salyangozlar nemli ve yağışlı havalarda ortaya çıkıyor. Biz de burada büyüklüğüne göre ayrımlar yaparak Adana´daki işleme tesisine gönderiyoruz. Yapılan işlemlerin ardından salyangozlar yurt dışına ihraç ediliyor. Kabuğundan ve etinden faydalanılan salyangozlar kozmetik alanında da sıkça kullanılıyor. Kozan´daki vatandaşlarımız hemen hemen her mahalleden topladıkları salyangozları getiriyorlar? diye konuştu.

Türkiye´de salyangoz toplama işlemlerinin ardından salyangozlar %90 oranında Fransa´ya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Karadeniz Bölgesi´nin nemli ve yağışlı olması sebebiyle bu oranın büyük bir kısmını Karadeniz Bölgesi karşılıyor. Bölgemizde de Mart, Nisan ve Mayıs aylarında salyangoz toplama işlemleri gerçekleştiriliyor.

/resimler/2019-4/18/1425235925165.jpg