K.Ekspres- İlçemiz Kozan´da 30 yıl önce mühendis Yalın Kılıç babasından kalma evin ahırını kütüphaneye çevirerek ?Yalın Kılıç Halk Okuma Evi´ adı altında hizmete sundu. Bugün vefat etmiş olan Yalın Kılıç´ın Türkiye genelinden kendi imkânlarıyla temin ettiği yaklaşık 70 bin kitap, ahır kütüphanede kendisinin vefatından sonra kilitli kaldı. O kitaplar bugün özgürlüğünü istiyorlar ve ailesi bir kütüphane yeri gösterilmesi halinde kitapların özgürlüklerine kavuşacağı günü bekliyorlar.
YETKİLİ MAKAMLARA ÇAĞRI
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Kozan Kaymakamı Avni Oral Ve Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk´ e çağrıda bulunan kütüphanenin kurucusu Yalın Kılıç´ın kardeşi Kutlu Kılıç ve YEKSAV Vakfı Yöneticisi Teoman Akçalı, ?Bu kitaplar burada heder olmasınlar. Bir kütüphane yeri yani binası tahsis edilsin. Kitapları da vakıf olarak bizler burada tüm Kozan halkının okuyabilmesine imkân tanıyarak katkı sağlayalım. Sayın Valimiz Kültür Bakanlığı veya Adana Valiliği ödenekleri ile Büyükşehir Belediye Başkanımız da yerel imkânlarla bir bina temin etsinler. Kozan kaymakamımız ve belediye başkanımızda öncü olsunlar. Kitaplarımız böyle kilitli kalmasın´ dediler.
80 M2´LİK AHIRDA İLK TOHUMLAR ATILDI
Tarihler 1988 yılını gösteriyordu. Yalın Kılıç isimli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nda mühendis olarak görev yapan Yalın Kılıç, evinin bir odasında okuduğu kitaplarla oluşturduğu mini kütüphanenin mahalledeki çocuklar tarafından sıkça ziyaret edilmesinden etkilendi ve gezici sağlık memuru olan babasının atını bağladığı 80 metrekarelik ahırı düzenleyerek kütüphane kurmaya karar verdi. Türkiye genelindeki tüm insanlara çağrılar yaparak kitaplar temin etti. 1996 yılına kadar ahır kütüphanesini kendi imkânlarıyla derleyip topladı ve bu arada Kozan´daki okullardan öğrencilerin evin bahçesinde kitap okumalarını sağladı.
KILIÇ´IN AĞZINDAN KÜTÜPHANE SERÜVENİ
Kütüphanenin kuruluş heyecanını o tarihlerde dün gibi hatırlayan Yalın Kılıç nasıl bir kütüphane kurduğunu şöyle anlatıyordu. ´´Yer bulamadığım için ahırı kütüphaneye çevirdim. Elimdeki kitaplarla önce bir oda doldu. Daha sonra bu çalışmamdan haberdar olan kamu kurum ve kuruluşlarıyla yayınevleri ve yazarlar kitap gönderdi. Bir oda oldu, 2 oda, 3 oda, derken ahır da kitapla doldu. Ankara´dan fırsat buldukça Kozan´a geliyor, bir kaç ay kalıyor ve kütüphaneyi düzenliyorum. Yeni kitapları yerleştiriyor ve eski kitapların bakımını yapıyorum. Ben yok iken kütüphanenin üst katında evde yaşayan erkek kardeşim ve eşi kütüphaneyle ilgilendiler. Kütüphaneye özellikle yakındaki okullardan öğretmen ve öğrencileri ile kitap okumayı seven mahalleli ve araştırma yapanlar ilgi gösteriyor. Kitapları, hiçbir maddi kazanç düşünmeden ödünç verme yöntemiyle okurlara sunuyorum. Amacım, kitap sevgisini aşılamak, insanları bilgiye buluşturmak, eğitime katkıda bulunmak. Ömrümün sonuna kadar bu uğraşımı devam ettireceğim´
AÇILMAMIŞ KOLİLER DOLUSU KİTAP VAR!
Bu sözlerin sahibi olan Yalın Kılıç´ın ömrü ne yazık ki kifayet etmedi. Ancak sağlığı döneminde açılmamış koliler dolusu kitapları temin etti. Bu kitapları sergileyecek raf bulamadı. Bakınız Yalın Kılıç bu olayı nasıl izah ediyor. ?´´Kitap sayısının günden güne artması ve yerin dar gelmesi sebebiyle, müstakil bir binanın yapılması ve okurlara hizmetin aksamadan ulaştırılması kaçınılmaz olmuştur. Bu da ancak yapılacak bağışlar ve desteklerle olabilecektir. Zaten vakfın kurulmasındaki temel amaç da budur. Ancak bugüne kadar bu düşünceyi gerçekleştirmedim. 3 aylık emekli maaşımın önemli bir bölümünü bu kütüphanenin giderlerine harcayarak ayakta tutmaya çalışıyorum. Kitap bağışı tekliflerini, bir kaç yıldır yer olmadığı için geri çeviriyorum. Evin başka bir kısmındaki depoda yer sıkıntısı sebebiyle açılmamış 100 koli daha kitap var. Önemli olan bu kitapları buraya sıkıştırmak değil, okurlarla buluşturmak. Bu kütüphaneyi güzel bir binaya kavuşturmak en büyük hayalim. Bu konuda destek bekliyorum.´´
1 SAPAN GETİRENE 3 KİTAP
Destek bekleyen Yalın Kılıç´ın sağlığı döneminde kütüphanesine yer bulamaması onu elbette çok üzdü. 1997 yılında Yalın Kılıç Eğitim, Kültür, Sanat ve Çevre Vakfı´nı (YEKSAV) kuran Kılıç, ayrıca kitap okutmayı teşvik etmek için ilginç kampanyalar da başlattı. Kılıç, çevre ve hayvan sevgisi kazandırmak istediği çocukları okumaya yönlendirmek için başlattığı kampanya kapsamında 1 sapan getirene 3 kitap hediye etti. Sapan yapmak için ağaçların kesildiğini, kuşların sapanla vurularak doğaya ve hayvanlara zarar verildiğini anlatan Kılıç, ´´Hayvan sevgisine ve çevreye verilen zarara dikkati çekebilmek, çocukları küçük yaşta okumaya teşvik etmek için bir sapan getirene 3 öykü kitabı dağıtıyorum. Yaklaşık bin 500 sapan topladım. Bu sosyal projem sebebiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü´nce 2007 yılında ´Vakıf İnsan´ ödülüne layık görüldüm. 2000 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı, kütüphanemin kuruluş öyküsünü ve amacının anlatıldığı bir kitap yayımlamıştı´´ demişti.
KÜLTÜR BAKANLIĞI EL ATSIN
İşte böylesine güzel insanın temin ettiği 70 binin üzerindeki kitap bugün Kozan´da Cumhuriyet Mahallesi´ndeki evlerinin ahırında kilitli vaziyette. Kültür Bakanlığı´nın Kültür Eserleri ile´ Yalın Kılıç Halk Okurevi´ isimli bir basılı kitapla kütüphanesini de tanıtan Yalın Kılıç´ın kurduğu vakfın yöneticileri, kitapları Kozanlılar´ın hizmeti sunabilmek için bir binaya ihtiyaç duyuyorlar. Bu binanın temini için Adana Valisi Mahmut Demitaş ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü´ye çağrıda bulunan aile, gerekli yardımların gösterilmesini ve Kültür Bakanlığı´nın da bu konuya el atmasını istiyorlar.