Anahtar Kelimeler: Konakta Çıkan Belgeler Kime

Konakta Çıkan Belgeler Kime Ait?

Konakta Çıkan Belgeler Kime Ait?

1850 ile 1917 yılları arasında Kozan´da yaşayan Kirkor Micirikyan ( Yaver) tarafından kullanılan konak´ta Ermenice ve Osmanlıca yazılı belgeler bulundu.

K.Ekspres- 1850 ile 1917 yılları arasında Kozan´da yaşayan Kirkor Micirikyan ( Yaver) tarafından kullanılan konak´ta Ermenice ve Osmanlıca yazılı belgeler bulundu.

Bulunan belgelerin Kirkor Micirikyan´ın kişisel belgelerimi yoksa konakta sonradan yaşayan kişilere mi ait olduğu merak konusu oldu.

Kozan Belediyesi İmar Limited Şirketi tarafından Butik Otel ve Restorant olarak faaliyetini sürdüren, konakta oda görevlisi olarak çalışan temizlik görevlisi tarafından odanın temizliğinin yapıldığı sırada ahşap bölümlerden bir kısmında çökme yaşanmasından dolayı evrakların ortaya çıktığı iddia edildi.

Odanın duvarından evraların döküldüğünü fark eden görevli durumu yetkililere bildirdi.

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk ve Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam´ın talimatları ile oluşturulan komisyon tarafından tespiti yapılan evraklar resmi işlemlerin ardından Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildiği öğrenildi.

Kirkor Micirikyan ( Yaver) ölümünün 100. Yılında gün ışığına çıkan evrakların Cumhuriyetten önceki ve Kurtuluş Savası dönemlerine ışık tutabileceği ifade ediliyor.

Müze yetkilileri tarafından incelenmek üzere alınan evrakların ilerleyen günlerde tercüme edileceği öğrenildi.

Yapılacak olan tercümelerin ardından evrakların kim veya kimlere ait olduğu içerisinde ne gibi bilgilerin yer aldığı kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

Atıl durumda bulunan konak dönemin Belediye Başkanı Mehmet Açıkgöz tarafından kamuoyuna kazandırılmış, eski Belediye Başkanı Kazım Özgan tarafından kültür Bakanlığına restorasyonu yaptırılan konağa Yaver´in Konağı ismi konulmuştu. 

Şimdi Belediye Başkanı Musa Öztürk´ ün teklifi ile Kozan Belediye Meclisi kararı ile konağın  ismi Arıkan Konağı olarak değiştirilmişti.