Kozan Barajı 27 Milyon Seviyesinden 75 Milyon Seviyesine Yükseldi

Kozan Barajı 27 Milyon Seviyesinden 75 Milyon Seviyesine Yükseldi

Kozan Kilgen Barajında doluluk oranı 27 milyon metre küpten 75 milyon metre küpe yükseldi.

Kozan Kilgen Barajında doluluk oranı 27 milyon metre küpten 75 milyon metre küpe yükseldi.

Toplam kapasitesi 150 milyon metre küp olan Kozan Barajındaki su seviye ölçümlerinin ardından barajdaki doluluk oranı 75 milyon metre küp olduğu açıklandı.

Kozan Kilgen Barajı son yılların en düşük seviyelerine gerilemesinin ardından Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü devriyeye girerek Kozan Sulama Birliğine gönderdiği yazı ile çok yıllık bitkiler dışında kalan ürünlere su verilmesi istenmişti.

Yayınlanan talimatın ardından yıllık bitkiler dışında kalan ürünlere su verilmemişti.

Bahar aylarında yağan sağanak yağmurlar çiftçileri umutlandırmıştı. Özellikle 2. ürün mısırlarını ekmek isteyen çiftçilerin gözleri DSİ den gelecek habere kilitlenmiş durumda.

 

Seviye yükselişte

 

15.05.2017 tarihinde yapılan ölçümlerde Kozan Kilgen Barajındaki su seviyesinin 75 bin metre küp olarak ölçüldüğü açıklandı.

Son bahar aylarında yapılan ölçümlerde su seviyesi 27 bin metre küplere kadar gerilemişti. Bahar aylarında yağan sağanak yağışların barajın yükselmesinde etkili olduğu ifade edilirken, Kozan Barajına saniyede 3200 metre küp su girişinin de bulunduğu öğrenildi./resimler/2017-5/19/1840442730967.jpg

Sönmez DSİ ile görüşüyoruz

 

Kozan Sulama Birliği Başkanı Kadir Sönmez su seviyelerinin %50 oranının üstüne çıktığını açıklayarak 2. ürün ekimi ile ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü ile gereken yazışmaları yaptık. DSİ bölgeden gelecek habere göre hareket edeceğiz.? Dedi.

Sönmez;? Daha önceki açıklamalarımda barajdaki su seviyeleri kadar kaybolan suyumuzun da önemine dikkatinizi çekmiştim. 1 sezonda kullandığımız su ile 5 sezon idare edebiliriz. Bunun için projeleri hazır olan ve sadece ihalesi yapılacak olan kapalı sistem projesi bu projenin takibine aralıksız devam ediyoruz.

Günümüzde ise Kozan Barajımız 27 lere kadar gerilemişti. Şimdi ise bu oran 75 binlere yükseldi. Bu yükseliş bizleri umutlandırdı. 2. ürüne su verebilme ışığı sayılabilecek bir seviye. Bilindiği üzere bu kararı verecek olan DSİ Bölge Müdürlüğüne bizler gereken yazılarımızı önümüzdeki günlerde yazacağız. Yazının geri dönmemesi adına seviyenin 85 milyonu görmesi gerekiyor. Lakin bilindiği üzere tek yıllık bitkilere şuanda su veremiyoruz. Bu büyük bir sorun 1. ürün olarak adlandırılan tek yıllık bitkilere su vermek için çalışmalara başladık. Yetkililer ile görüşüyoruz. Mayıs Ayının sonlarına doğru ölçümlerimizi tekrar yapacağız. Ve çıkan seviyelere göre bir yol haritası belirleyeceğiz? dedi.

 

1.       Ürün tek yıllık bitkilere ve 2. ürün tek yıllık bitkilere su verilmesi için gözlerin çevrildiği DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri Kozan Barajının su seviyesinin istenen seviyelerde olmadığına dikkat çekildi.

 

2. ürününü ekmek isteyen üreticiler ise gözlerinin DSİ den gelecek habere çevirdiklerini ifade ederek, ?2. ürüne su verilmesini istiyoruz. Tek geçim kaynağımız çiftçilik biz 2. ürün ekmez isek nasıl geçim sağlayacağız? dediler.