KOZAN BELEDİYESİ ASIRLIK BEDESTENE SAHİP ÇIKTI

KOZAN BELEDİYESİ ASIRLIK BEDESTENE SAHİP ÇIKTI

Kozan´da çürümeye terk edilen Osmanlı dönemi yapılarından tarihi bedesten çarşısı Kozan Belediyesi tarafından koruma altına alındı.

Hacıuşağı Mahallesi Cami-i Kebir Caddesinde 450 metrekarelik alan üzerinde bulunan tarihi bedestenin çatısındaki çökmelerin önüne geçmek amacıyla Kozan Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar sona erdi. Yaklaşık bir ay süren çalışmalar kapsamında çatıda meydana gelen ve ilerleyen kopmaların önüne geçildiği bildirildi.

Konu hakkında bilgi veren Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk çalışmayı belediyenin kendi imkânları ile yaptıklarını belirtti. Başkan Öztürk açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ?Bir süre önce Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ile birlikte yürüttüğümüz ´Yeğenoğlu Sokak Sağlıklaştırma Projesi´ni tamamlayarak bölge turizmine tarihi bir sokak daha kazandırdık. İlçemizdeki tarihi miraslardan biri olan tarihi bedestenin dış cephesi de tamamlanan bu proje kapsamında sağlıklaştırıldı. Yapıldığı dönemde bölgede önemli bir ticaret merkezi olan ve yıllar içerisinde bakımsızlık ve ilgisizlik nedeni ile çatısında göçükler meydana gelen tarihi binayı, kendi imkanlarımız ile koruma altına aldık. Bedesteni eski ihtişamına tekrar kavuşturmak için yaptığımız hazırlık çalışmaları sonrasında projelerini hazırlatacağız. Valiliğimizin ve ilgili bakanlıklarımızın da desteğini alarak büyük bir kısmı ayakta olan bu tarihi binayı ilçemize yeniden kazandırmak istiyoruz.?

1904 tarihinde Helvacızâde Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırıldığı bilinen Osmanlı yapısı tarihi çarşının içerisinde 17 dükkân ve işyeri bulunuyor. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında bedestenin ilçede ticaretin döndüğü en önemli mekânlardan biri olduğu biliniyor.