Anahtar Kelimeler: Kozan olacak?

Kozan il mi olacak?

Kozan il mi olacak?

Kozan il olacak ilçeler arasında yerini aldı.

 1926 yılında elimizden alınan vilayetlik hakkımız ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta ve bir önceki hafta üst üste sivil toplum örgütü temsilcileri ile siyasetçilere seslenmiştik. Haber Global'ın yaptığı habere göre, aralarında Kozan’ında bulunduğu ilçelerden bir tanesi 82. il olmaya aday olarak gösterildi. İlçelerin büyüklüğü, sosyal-ekonomik koşulları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler listelendi. 22 ilçenin yer aldığı listede Kozan'da bulunuyor.

81 il, 922 ilçesi bulunan Türkiye'de bazı ilçelerin nüfusları çoğu ili geçmiş durumda. Kozan'da bu ilçelerden bir tanesi. Bundan dolayı da Türkiye'deki büyük ilçelerin il olması gündeme geldi.

Bununla birlikte; Bandırma-Balıkesir, İskenderun-Hatay, Akhisar-Manisa, Siverek-Şanlıurfa, Ergani-Diyarbakır, Elbistan-Kahramanmaraş, Edremit-Balıkesir, Cizre-Şırnak, Çorlu-Tekirdağ, Ereğli-Konya, Alanya-Antalya, Fethiye-Muğla, Yüksekova-Hakkari, İnegöl-Bursa, Ünye-Ordu, Kahta-Adıyaman, Midyat-Mardin, Manavgat-Antalya, Lüleburgaz-Kırklareli, Nazilli-Aydın, Kozan-Adana, Polatlı-Ankara ve Erciş-Van olmak üzere 22 ilçe il olmaya aday gösterildi.

Kozan, Cumhuriyet döneminde il olarak var olmuş, ancak 1926 yılında ekonomik gerekçeler göz önünde bulundurularak ilçe statüsüne alınmıştı. Uzun yıllardan bu yana sürdürülen kampanyalar dahilinde Kozan il olmaktan yana değil, vilayetlik hakkının geri verilmesinden yana oldu. Kozan Ekspres Gazetesi olarak, sorumlu gazetecilik gereği her platformda Kozan’ımızın vilayetlik hakkının geri verilmesi konusunda söz aldık. Gündeme gelen büyük ilçelerin il olması onusunda Kozan’ın yer alması bizleri mutlu etti.