Kozan Belediyesi ve Adana Kültür Hakları Koruma Bölge Kurulu tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kalenin görkemli surları ön plana çıkarılacak ve yürüyüş yolları güvenli hale getirilecek.
Restorasyon çalışmaları çerçevesinde ilk etapta kale sur duvarları ve yollarında oluşan çalı ve yabani otların temizliği yapıldı. 6 Şubat ve 25 Temmuz'da bölgede yaşanan depremlerde dökülen taşlar temizlenerek kalenin görsel güzelliğine uygun hale getirildi.
Kozan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Yaşar Gök, restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü belirterek, "Müze ve koruma kuruluyla yüzey temizliğini yapalım ve geçmişe dair izler bulabiliriyiz demiştik. Buna istinaden yüzeysel bitki temizliği ve yüzeysel kazı çalışmalarına başladık. Müze ve arkeologlar denetiminde çalışmaları yerinde takip ederek çalışmalarımız sürecek" dedi.
Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Sönmez ise, restorasyon çalışmalarının Kozan turizmi açısından önemli olduğunu belirterek, "Kalenin görsel güzelliği ön plana çıkarılarak hem kalenin korunması hem de turizme kazandırılması noktasında önemli bir çalışma olacak" diye konuştu.
Kozan Kalesi'ni gezen ziyaretçiler de restorasyon çalışmalarının kalenin daha kolay ziyaret edilmesini sağlayacağını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.
Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılacaklar; kale sur duvarları ve yollarında oluşan çalı ve yabani otların temizliği yapılacak. 6 Şubat ve 25 Temmuz'da bölgede yaşanan depremlerde dökülen taşlar temizlenerek kalenin görsel güzelliğine uygun hale getirilecek. Kalenin yürüyüş yolları güvenli hale getirilecek. Kalenin tarihi dokusuna uygun restorasyon çalışmaları yapılacak.
Restorasyon çalışmalarının yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor.