Kozan´da tanzim satış noktaları açılmalı mı?

Kozan´da tanzim satış noktaları açılmalı mı?

Hükümetin meyve ve sebzede artan fiyatların önüne geçmek için Ankara ve İstanbul´un çeşitli ilçelerinde başlattığı tanzim satış noktaları ile ilgili olarak vatandaşın bir kısmı tepkili, bir kısmı ise verilen hizmetten dolayı memnuniyetini dile getiriyor.

Hükümetin meyve ve sebzede artan fiyatların önüne geçmek için Ankara ve İstanbul´un çeşitli ilçelerinde başlattığı tanzim satış noktaları ile ilgili olarak vatandaşın bir kısmı tepkili, bir kısmı ise verilen hizmetten dolayı memnuniyetini dile getiriyor.

Meyvesiyle, sebzesi ile birçok ürünün yetişmesine müsait olan Kozan ve çevresinde de yetişen ürünlerin vatandaşa ulaşıncaya dek kat kat artması, alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşı zor durumda bırakıyor. Domates, biber, patlıcan, soğan patates gibi sebzelerde fiyat 5 liranın altına düşmek bilmiyor.

Tanzim satış noktaları ile hükümet sebze ve meyve fiyatlarındaki uçuk fiyatların önüne geçmek istiyor.

Çözüm olur mu?

uzun vadede tanzim satış noktalarının çözüm olmayacağı görüşünde olan vatandaşlar, üreticinin yani çiftçinin girdi fiyatlarının düşürülmesi ile birlikte bütün meyve ve sebzelerin fiyatlarının düşeceğine inandıklarını belirtiyorlar. Gübre, mazot, işçilik, ilaçlama, ulaşım ve buna benzer birçok faktör tarlada bir liraya yetişen ürünün, vatandaşa ulaşana dek 4-5 liraya kadar ulaşılabiliyor.

İlçemiz Kozan´da yetişen narenciye ürünleri dalında 1 lira ile 1,5 lira arasında değişirken, İstanbul gibi metropol şehirlerde kilosu 5-6 lira aralığında satılıyor. Hatta bol bol yetişen limon büyükşehirlerde tek tek de satılabiliyor.

Bunun nedeni hükümet tarafından, komisyoncu ve aracılar olarak nitelendiriliyor. Bir kısım insan ise 2019 öncesinde ve 2019 yılı girdikten sonra Türkiye´de genelinde yetişen ürünlerin doğal afetten zarar görmesine bağlıyor.

Öte yandan soğan ve patates yaz aylarından bu yana rekor fiyatla 4 liranın altına hiç düşmedi. Geçtiğimiz yıllarda soğan veya patates bir liradan satışa sunuluyordu.

Peki, Kozan´da tanzim satış noktaları oluşturulmalı mı?

Alım gücü düşen vatandaş için tanzim satış noktaları uygun olur. Diğer taraftan komisyoncuya, aracıya, nakliyata, devlete vergisini ödeyen, satıcılar bu işten büyük zarar görebilir. Masraflar üst üste konulduğunda tarlada 1 liraya üretilen bir ürün tüketici gelene kadar 4 lira 5 lira arasında olabiliyor. Bunun için de ulaşım, nakliyat, vergi, işçilik, sigorta primi, belediyeye ödenen işgal parası, vs. Bunlar düşürüldüğünde otomatik olarak vatandaş daha ucuza meyve ve sebze yiyebilecek.

Kozan´da tanzim satış noktaları açılırsa bir iki saat içerisinde bütün meyve ve sebzelerin tükeneceği gerçektir. Çünkü, ekonomik düzeyi düşük bir memleket olan Kozan´da, vatandaş daha ucuza bir şeyler yiyebilmek için mücadele edecektir.

Yerel seçimler öncesinde hükümetin ortaya koyduğu tanzim satış noktalarının uzun vadede çözüm getirmeyeceği, kısa vadede çözüm getireceği, uzun vadede ise bütün çiftçilerin girdi fiyatlarının aşağı çekilmesi durumunda vatandaşın daha ucuza meyve ve sebze yiyebileceği mümkün olacak.