Kozan'da tarım işçilerinin günlük yevmiyesi 667 TL'ye yükseldi

Kozan

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan Çukurova Bölgesi'nde çalışan mevsimlik tarım işçilerinin günlük yevmiyesi, 2024 yılı için 667 TL'ye yükseldi.

Çukurova Tarım Aracıları (Elçiler) Derneği, Adana Çiftçiler Birliği Derneği, Mersin Güvencesiz İşçiler Derneği, Adana Ziraat Odaları Genel Koordinatörlüğü ve Kozan Mevsimlik Tarım İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği temsilcileri tarafından imzalanan protokolle belirlenen yevmiye, 2024 yılı ve takip eden yıllarda açıklanacak olan her asgari ücret artışında, açıklanan brüt asgari ücretin 1/30'una tekabül edecek tutar olacak.

Protokolde ayrıca, budama işçiliğinin günlük yevmiyenin belirlenen tutarın %10 fazlası olarak kabulüne, derneğe kayıtlı olmayanların bu protokolde belirlenen ücretten faydalanamayacaklarına, 4857 Sayılı kanuna göre 15 yaşını doldurmamış çocuk işçilerin çalıştırılmamasına ve bu protokole uymayanlar ya da üzerinde değişiklik yaparak yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılmasına karar verildi.

Kozan Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Ali Bahadır İnceler, protokolün tarım işçilerinin haklarını korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için önemli bir adım olduğunu söyledi. İnceler, "Bu protokol sayesinde tarım işçilerimiz, asgari ücrete paralel olarak yevmiyelerinde artış sağlayacak. Ayrıca, budama işçilerinin yevmiyesinin de artırılması önemli bir kazanım oldu. Bu protokolün hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

Protokol, 01.01.2024 tarihinden 31.12.2024 tarihine kadar geçerli olacak.