Anahtar Kelimeler: Kozan’ zeytin hasadı başladı

Kozan’da zeytin hasadı başladı

Kozan’da zeytin hasadı başladı

Narenciye, buğday ve mısır gibi ürünlerin ardından Kozan’da önemli tarım ürünlerinden biri olan sofralık ve yağlık zeytin hasadının startı verildi.

Kozan ve bölgesinde yaşayan insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacı ile zeytin yetiştiriyorlar. Yetiştirilen zeytinlerin Ekim ayında hasadona başlanıyor.

Kozan'da hem yağlık hemde sofralık zeytin etiştiriciliği yapılırken TÜİK verilerine göre yaklaşık 17 bin dönüm zeytin arazisi bulunuyor. Hasadı yapılan zeytinler yine TÜİK verilerine göre yağlık ve sofralık olarak ikiye ayrılıyor. Kozan'da, sofralık zeytin üretimi yıllık 2717 ton iken, yağlık zeytin üretimi ise 2959 ton olarak verilere yansıdı.

Hasadın başlaması ile birlikte çalışmalara başlayan vatandaşlar; "Geçtiğimiz yıl zeytin hasadını gerçekleştirirken gerçekten çok az verimi almıştık. Zeytinlerimizin büyük bir kısmı kurtlanmıştı. Verimde azdı. Bu yıl baktığımızda yağlık ve sofralık zeytinde gerçekten güzel verim alacağımızı düşünüyoruz. Zeytinleri topladıktan sonra bir kısmını sofrada yemek üzere kullanırken, büyük bir kısmını da doğal olarak zeytinyağı yaptırıyoruz. Fazla geldiğinde de ev ekonomisine katkı sağlaması için satışını gerçekleştiriyoruz. Zeytinyağı diğer yağlardan farklı olarak vücuda her türlü yararı bulunuyor. Tavsiyemiz herkesin ama herkesin zeytinyağı kullanması yönünde. Inşallah verimimiz bu yıl gerçekten çok güzel olur diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandılar.