Anahtar Kelimeler: Kozan’ zirai dikkat!!!

Kozan’da zirai dona dikkat!!!

Kozan’da zirai dona dikkat!!!

Kozan'da hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi ile özellikle narenciye bahçelerinde zirai don olayları yaşandı.

Kozan bölgesinde ortalama 100 bin hektarlık narenciye bahçesi bulunuyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana tüm Türkiye'de olduğu gibi Kozan'da da hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düştü. Özellikle gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi çiftçileri bahçelerde nöbet tutmaya zorladı. Bahçelerindeki ağaçların ve meyvelerin zarar görmemesi için vatandaşlar kendi usullerince önlemler aldılar. Yapılan tüm önlemlere rağmen bazı narenciye bahçelerinde ve meyve bahçelerinde zirai don olaylarının meydana geldiği kaydedildi.

Vatandaşların meydana gelen don olaylarından dolayı mağduriyetlerini gidermeleri için aslında yapacakları çok da bir şey yok. İlçe Tarım Müdürlüğü, zirai don olaylarının yaşandığı bahçelerde gerekli incelemeleri yaparak tutanak tutuyor. Çiftçi bu tutanak ile birlikte varsa kredi borcunu erteleyebiliyor. Bahçesi sigortalı olanlarda gerekli işlemlerini yapabiliyor.

Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi ile birlikte zirai don riski de artıyor. Hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde rüzgar olması don olaylarını azaltabiliyor. Ancak rüzgar olmadığı zaman ağaçlar ve meyveler zarar görüyor.

Teknik anlamda zirai don ile mücadele pahalı olduğundan bu sistemi fazla kullanan olmuyor. Bahçe içerisinde ateş yakılarak, ağaçlara sirayet etmiş olan soğuk havanın etkisi bir nebzede olsun azaltılmış oluyor.

Kozan ve çevresinde narenciye bahçelerinin toplamda 100 bin hektar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, çiftçilerin zirai don olaylarına karşı gerçekten çok dikkatli olması gerekiyor. Hava sıcaklığının eksi derecelerde bir kaç gün daha devam etmesi bekleniyor.