Anahtar Kelimeler: Kozan’ yevmiye

Kozan’daki yevmiye 216 TL

Kozan’daki yevmiye 216 TL

Kozan'da narenciye işverenleri bir araya geldi. Günlük yevmiye fiyatlarını açıkladılar. Bir işçinin bir günlük yevmiyesi 216 TL olarak açıklandı. 200 TL'si işçinin, 16 TL'si elcinin olacak.

Geçtiğimiz haftalarda Adana bölgesinde bulunan bazı dernekler ve kooperatifler protokol hazırlayarak Adana bölgesinde günlük narenciye yevmiye fiyatının 216 TL olduğunu kamuoyuna bildirmişlerdi. Kozan'da günlerdir günlük yevmiye fiyatlarının açıklanması bekleniyordu. Perşembe akşamı Kozan Ticaret Odası Toplantı Salonunda işçilerin taşınmasını sağlayan kooperatif üyeleri bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda, 216 TL'nin kabul edildiğini 195 TL'sinin işçinin olduğunu, 21 TL'sinin de elcinin elinde kalacağını kamuoyuna bildirdiler. Yapılan bu açıklamadan saatler sonra Kozan Sebzeciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş ve yönetimi ayrıca işverenler yine Ticaret Odasında bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Süleyman Delibaş işçi yevmiyesinin 200 TL olduğunu, 16 TL'sinin de elcinin alacağını kamuoyuna bildirdi. İşverenler kendi söylediklerinin geçerli olduğunu çünkü bu işçilere kendilerinin iş verdiğini ifade ettiler. Buna göre; istifçilerin yevmiyesi 240 TL, yükleyicilerin yevmiyesi artı bir yevmiye, şehir içi servisçilerin günlüğü 500 TL olarak kamuoyuna bildirildi.

Ayrıca, Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren fabrikalarda çalışan işçilerin de fiyatları bu basın açıklamasında kamuoyuna bildirildi. Buna göre; dışarıdan yatılı olarak organize sanayi bölgesine çalışmaya gelen bir işçinin günlük yevmiyesi 188 TL, dışarıdan günlük geliş giriş yapan bir işçinin günlük yevmiyesi ise 202 TL olarak açıklandı. Bu işçilere ek olarak günlük yemek masrafları da ekleniyor.

Kozan Sebzeciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş yaptığı açıklamada Adana'da alınan karara uyduklarını, her daim işçinin yanında olduklarını ifade etti. Bu arada bir sıkıntıyıda dile getirdi. Adana'dan gelen işçilerin kamyonu akşam olmadan tamamen doldurduğunu ancak gelen işçilerden daha fazla işçinin olduğunu buna rağmen bir kamyonun doldurulamadığını ifade etti. Bu yıl Kozan’daki bütün elcilerden ve işçilerden her türlü gayreti ve çabayı göstermeleri gerektiğini ifade etti.

https://kozanekspres.com/resimler/2022-9/2/942151894200320.JPG

2023 yılının başında yani Ocak ayında asgari ücrete yeniden zam yapılacak. O yapılan zamdan sonra Kozan'daki işçi fiyatları artacak mı, artmayacak mı? şimdilik belli değil.