Anahtar Kelimeler: Kozanlı kamyoncular yükseltti

Kozanlı kamyoncular ses yükseltti

Kozanlı kamyoncular ses yükseltti

Taşıma yapanların Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemine veri girme zorunluluğu ile sayısal takograf düzenlemesinden dolayı Kozan'daki kamyoncular ve tırcılar duruma isyan etti.

Kozan Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Ercan Yavuz başkanlığında bir araya gelen kamyoncular, dertlerini, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu ve İyi Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu’na dertlerini anlattılar.

Kamyoncuların ağızlarından çıkan her kelime durumun ciddiyetini ortaya koydu

1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla veri girme zorunluluğu ve sayısal takografa  ilişkin düzenleme yapıldı. Kamyoncular yapılan bu düzenleme ile birlikte 9 saatten sonra harekete geçemeyeceklerini, bunun da kendilerine maddi anlamda büyük zararlar vereceğini kaydettiler.

Kamyoncular; “Biz günlük 16-17 saat çalışıyorduk. Geçimimizi zorda olsa sağlıyorduk. Şimdi bu çalışma saati yapılan düzenleme ile 9 saate indirildi. Biz, bu düzenleme ile yapılan değişiklikten dolayı büyük maddi zararlara uğrayacağız. Dijital takograf düzenlemesinin kaldırılmasını istiyoruz. Kamyoncu esnafı zor şartlar altında para kazanmaya çalışan kişilerdir. Hiç kimse kamyoncuların sesini duymuyor ama nakliyat konusunda Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna taşınan malların zararını dahi bizden çıkarıyorlar. Bizler, otobanda veya durulmaması gereken bir yerde giderken sayısal takograf, bizden ceza yememiz için durmamızı isteyecek. Peki durmamamız gereken yerde durursak bize ceza kesilecek mi? Bizler otoban kenarında canımızı tehlikeye atarak nasıl duracağız? Altyapısı tamamlanmamış bir sistemi kamyonculara dayatmak içler acısı bir durumdur. Birçok arkadaşımız ilkokul mezunu. O arkadaşlarımız daha dokunmatik cep telefonu dahi kullanamaz iken, veri girme işlemini nasıl yapacaklar. Nakliyat yaptıkları esnada bu işi yapmak zorunlu olacak. Yapamazlarsa ceza yiyecekler. Bu doğru bir düzenleme değildir. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Daha sayamayacağımız onlarca sorunumuz var. Ama bakıldığında bütün yiyecek, içecek, giyim ve diğer sektörlerdeki ürünlerin taşımasını da yurtiçinde ve yurtdışında bizler sağlıyoruz. Bizlerin önünün açılması yerine kapatılması kamyoncu esnafının bitirilmesine yönelik bir operasyon olarak değerlendiriyoruz. Siyasetçilerin Kozan'dan yükselen bu sesi duymalarını istiyoruz” dediler.

Kamyoncuların dertlerini dinlediler

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan’da kamyoncu esnafının her daim yanlarında olduklarını belirterek destek olduğunu açıkladı. Kamyoncu esnafını ziyaret eden İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu’da mecliste 2018 yılından bu yana kamyoncu esnafının sorunları ile ilgili olarak soru önergesi verdiklerini ancak verdikleri önergelerin cevaplarını alamadıklarını belirtti. İl Başkanı ile birlikte kamyoncuların bütün sorunlarını tek tek not alan milletvekili, bu sorunların hepsini mecliste gündeme getireceğini söyledi.

Ercan Yavuz; “Zor günler geçiyoruz”

Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Ercan Yavuz; “Kamyoncu arkadaşlarımızla birlikte gerçekten zor günler geçiriyoruz. Yapılan bu düzenleme bizlerin işini kolaylaştırmıyor. Aksine zorlaştırıyor. Bu düzenlemeyi yapanların bir an önce bu karardan vazgeçmesini istiyoruz” dedi.

30 Haziran’a kadar ertelendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ndan yapılan açıklamada; “'dijital takograf' uygulamasının, firmaların U-ETDS sistemine uyum sağlamak ve faaliyette bulundukları taşıtlara ilişkin sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi için gerekli hazırlıkları ve altyapılarını henüz tamamlayamaması üzerine 30 Haziran 2020 tarihine ertelenmiştir”denildi.