Anahtar Kelimeler: KOZBEL rafa kaldırıldı

?KOZBEL? rafa kaldırıldı

?KOZBEL? rafa kaldırıldı

Avcı : ?Bu apaçık hulledir?

KOZBEL şirketinin kurulması ile ilgili olarak belediye meclisine gelen gündem maddesi MHP´li ve AKP´li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Haziran ayı meclis toplantısında Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan tarafından meclis gündemine alınan, KOZBEL şirketinin kurulması için belediye başkanına yetki verilmesi hususu Plan Ve Bütçe Komisyonu´na havale edilmişti. Plan ve Bütçe Komisyonu´nda görüşülen yetki verilmesi konusu Temmuz Ayı Meclis Toplantısı´nda gündeme geldi. Yapılan bütün ikna çabalarına rağmen AKP´li ve MHP´li meclis üyeleri KOZBEL şirketinin kurulması için Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan´a yetki verilmesini reddetti.

Meclis üyeleri, şirketin kimin tarafından kurulup belediyeye devredildiğini sordular. Ancak Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan sorulan bu soruya net bir şekilde cevap vermedi. Meclis üyeleri şirketin kimin tarafından kurulduğunu söylemeyen belediye başkanına ?sana neden yetki verelim? imasını kullanarak bu yetkilendirmenin doğru olmadığı yönünde karara vardılar.

Cumhur İttifakı adına söz alan Avukat Abdullah Avcı; ?Geçtiğimiz hafta içerisinde gazetelerde ?400 işçinin kaderi AK Partili ve MHP´li meclis üyelerinin elinde? diye manşetler atıldı. Cumhur İttifakı olarak olaylara ön yargılı yaklaşmadığımızı bilmenizi isteriz. Bu şekildeki yönlendirici ve baskı altında bırakacak olayları da doğru bulmuyoruz. Belediye Meclisi karar organıdır. İcra makamı değildir. Bu baskı altına alma ve algı yaratma işinin KOZBEL şirketinin kurulmasına yönelik yetki verilmesi ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Yeni veya 2. kurulacak şirket için Belediye Meclis kararının yanında, İçişleri Bakanlığı´nın da onayı gerekiyor. Bu sorunun aşılması için seçimlerin hemen ardından yeni bir şirket kuruluyor. Sahibini de bilmiyoruz. Adı da KOZBEL. Bu şirket hiçbir kazanç elde etmeden doğrudan belediyeye hibe veriliyor. Bu apaçık hulledir. Kanundaki karşılığı da ?Kanunu Dolanmaktır?. Ne yazık ki zaman zaman toplumda ekonomik zorluk içerisine girenler, mal varlığını kurtarmak amacıyla ikinci bir şirket kurabilmekte ve mallarını o şirkete devredip, alacaklıları kapısına dayandığı zaman; ?Bizim hiçbir mal varlığımız yok. Paramız olduğu zaman borcu öderiz? tarzında yaklaşım içerisine giriyor. KOZBEL´de de aynı şeyi görmekteyiz. İşten çıkarılan işçilerin alacakları, kamunun ve esnaf alacakları noktasında çok ciddi anlamda bir mağduriyete sebep olacağını düşünüyorum. Belediye isterse bu borçları ödeyecektir, isterse ödemeyecektir. Biz, imar Limited Şirketi´nin eskiden olduğu gibi kara geçirilmesini istiyoruz. Biz, yapılan bu faaliyetin tamamen hülle olduğunu düşünüyoruz ve olumlu bakmıyoruz? ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı adına söz alarak konuşma gerçekleştiren Avukat Abdullah Avcı bu ifadelerden yola çıkarak, KOZBEL şirketinin kurulması için Kozan Belediye Başkanı´na yetki verilmesini doğru bulmadıklarını ifade etti. Meclis gündemine 5. madde olarak gelen gündem maddesi AKP´li ve MHP´li meclis üyelerinin oy çoğunluğu ile reddedildi. Şirketin kurulmasına yönelik çalışmalar meclis kararı ile rafa kaldırıldı.

Karar alınmadan önce Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Şenoğul ve Ruhi Gül söz alarak şirketin kurulmasının belediyenin geleceği açısından önemli olduğuna dikkat çektiler. Özellikle sigorta primlerinde %15´e varan indirimlerden yararlanabilmek, belediyenin iş ve işlemlerinin daha hızlı sürdürülebilmesi, belediyenin yapacağı hizmetleri daha hızlı yapabilmesi için bu şirketin kurumasının önemli olduğuna dikkat çektiler. Belediye Başkanı Kazım Özgan´ında içinde bulunduğu bu grup her ne kadar konuşsalar da AKP´li ve MHP´li meclis üyelerini ikna edemediler.

Kozan Belediye Meclis´ine gelen diğer maddeler kısa süreli tartışmalara neden olsa da, meclis kararından geçti.

Kozan Belediye başkanı Kazım Özgan meclis sonunda dahi, KOZBEL şirketinin kurulması için meclis üyelerinin tekrardan düşünmesini talep etti. Özgan, Ağustos ayında meclisin tatil edilmesini talep etti. Ancak, salonda bulunan bütün meclis üyeleri ?Zaten ayda bir defa toplanıyoruz. Tatile gerek yok? diyerek Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan´ın talebini geri çevirdiler.

Temmuz Ayı Meclis Toplantısı´nda ekmek yardımları, olimpik yüzme havuzu, imar sorunları gündeme getirildi.

/resimler/2019-7/1/1855029984003.jpg