Kuraklık Kozanlı üreticileri korkutuyor

Kuraklık Kozanlı üreticileri korkutuyor

Adana’nın en sıcak ilçesi olan ve narenciye, tarım alanları ile ekonomiye katkı sunan Kozan’da kuraklık çiftçileri korkutuyor.

Bu yıl Aralık ayına kadar yağış olmaması ve ekilen buğdayların can suyu almaması nedeni ile çiftçinin zor günler yaşadığını kaydeden Kozan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Ümit Özdemir yağışların olmaması durumunda önümüzdeki yıl tarım da ciddi sorunlar olabileceğini kaydetti.

Kozan barajının toplam 148 milyon metreküp su aldığı şuanda yaklaşık 72 milyon metreküp su bulunduğunu ve bu suyun yağışlar olmaz ise 1 yıl Kozan’ın su ihtiyacını karşılayacağını kaydeden Özdemir  kışın dağlara yağacak olan kar yağışı ve yağmurlar ile sağlıklı tarım yapılabileceğini kaydetti.

Kozan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Ümit Özdemir, “ Ziraat odası yönetimi olarak çiftçimizin yanındayız. Kuraklık  var ve beklenen yağışlar bu sene olmadı. Çiftçiler olarak susuzluk sorunu yaşanabilir. Normalde bu mevsimde su sıkıntısı yaşanmazdı.  Şuan buğday ekimi yapan çiftçilerimiz yağmur duasına çıkmayı düşünüyor. Yağmur yağmış olsaydı ekilen buğdaylara iyi gelecekti. Önceden baraj bu duvarlardan su atıyordu. Şuan baraj yarı yarıya gelmiş durumda. Narenciyenin cenneti Kozan. Bahçeler mısır ve buğday ekimleri bu barajdan sulama ile sağlanıyor. Yağmur  ve yukarı bölgelere kar yağmayınca su sorunu yaşanıyor. Bu yıl belki yeterli su ama yağışlar olmazsa önümüzdeki günlerde büyük sorunlar olacak. Uzun vadede yağmur yağmaz havalar böyle giderse ilerisi için büyük sorun olacak. Su olmaz ise üretim olmaz, maliyetler artar, ürünlerde kalitesizlik olur kıtlığa kadar yolu var bunun” diye konuştu.