Kurtuluş yolu tarih turizmi

Kurtuluş yolu tarih turizmi

Tarih ve kültürü ile medeniyetler şehri olan Kozan´ın kalkınmasının öncelikli yolunun tarih turizmi olduğunu söyleyen işletmeci Amir Akdağ; ?Kozan´ın kalkınmasında turizm en öncelikli yoldur. Zira köklü bir geçmişe sahip Kozan birçok medeniyete ev sahipli

Kozan´da hizmete sunduğu Hurmalı Konak ile adından son zamanlarda sıkça söz ettiren işletmeci Amir Akdağ, Kozan´ın tarih turizminde potansiyel bir şehir olduğunu kaydetti. Kozan´ın gelişmesi ve geliştirilmesi için tarih turizminin çok önemli olduğunu söyleyen Akdağ, bu konu ile ilgili görüşlerini Kozan Ekspres Gazetesi ile paylaştı.

?Geçmişten günümüze ulaşan tarihi dokunun korunmasıİ iyileştirilmesi ve aslına uygun hale getirilerek gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir? diyen Akdağ, Kozan´da turizmin gelişmesine katkı sağlayacağını düşündüğü önerilerini elinden geldiği kadar kamuoyu ile paylaştığını ifade etti. Tarih turizminin canlandırılması ile ilgili olarak önerilerde bulunan Akdağ, bugüne kadar bu önerilerini Kozan belediye başkan vekili ile, belediye meclis üyelerinden Ömer Faruk Kaymaz, Kozan MHP ilçe Başkanı ve Cumhur ittifakı belediye başkan adayı Nihat Atlı, CHP Kozan Belediye Başkan Aday Adayı ve Belediye Meclis Üyesi Atalay özer ve ve birçok kişiye anlattığını söyledi.

Akdağ, siyasi görüş farklılıklarının bir kenara bırakılması gerektiğine dikkat çekerek, ?Kozan için birlikte hareket etmek çok önemli. Belki bu çalışma ortak çıkarlarımız için birlikte hareket etme kültürü oluşturması bakımından da bir ilk olacaktır? diye konuştu.

Amir Akdağ, Kozan turizminin canlandırılması için büyük maliyet gerektirmeyen önerilerinide 7 madde şekinde sıraladı.

  1. Kozan´da koruma altında olan olmayan 100 yıldan eski taş binaların yok olmaktan kurtarılması. Koruma altına alınmış olsun olmasın tespit edilecek bu tarz taş yapıların kurtarma planına dahil edilmesi gerekmektedir.

a ) Bu binaların tespit edilmesi,

b ) Öncelikli binaların belirlenmesi ve sıralama yapılması

c )Belediye bünyesinde oluşturulacak 5-6 kişilik restorasyon ekibinin kısa bir eğitimden geçirilerek bu binaların dış cephe onarım ve restore işlemine başlanması gerekmektedir. Bu işlem belediyeye maddi anlamda büyük külfetler getirmeyecektir. Zira oluşturulan ekip zaten belediye çalışanlarından oluşturulacaktır. Restorasyon için (dış cephe temizlik ve onarım) gereken malzeme kom, kireç ve çimentodan ibarettir. Aslında yapılacak olan iş beton sıvanın sökülerek orijinal taş derz sıvaya dönüştürülmesidir.

d )bu işlem göz önünde olan ve görsel olarak insanları etkileyecek binalardan başlanmalıdır.

e ) Bu işler için Kozan halkından, mülk sahiplerinden de inşaat malzemesi ve maddi destek sağlanabilir diye düşünüyorum.

f ) Ciddi ve gayretli bir çalışma ile 2 yıl içerisinde bu binaların dış cephe bakımları tamamlanıp Kozan´a önemli bir görsel zenginlik kazandırılır.

  1. Özellikle günü birlik tur düzenleyen tur şirketleri temsilcilerinin Kozan´a davet edilmesi ve karşılıklı görüşmelerle Adana, Mersin, Maraş, Gaziantep gibi yakın büyükşehirlerden Kozan´a  tur düzenlenmesi için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılmalıdır.
  2. Kozan giriş yollarına ilgi uyandırıcı, Kozan´daki gezilecek yerleri gösteren büyük tabelalar konmalıdır. Örneğin; Dağılcak´ta kahvaltı yaptınız mı? Kozan Barajı´nda tekne turuna çıktınız mı? Kozan Kalesi´nden Kozan´ı seyrettiniz mi? Antik kent Anavarza´yı gördünüz mü? Arıkan Konağı´nda kebap yediniz mi? Hurmalı Konak´ta gelincik şerbeti içtiniz mi?  Benzer merak uyandırıcı sloganlarla Kozan´a gelen yada Kozan´da yaşayan insanlarda merak uyandırılmalı. Kozan´ın turistik bir şehir olduğu algısı oluşturulmalıdır.
  3. Günlük doğa gezileri için yeni parkurlar bulunup tanıtımı yapılmalıdır.
  4. Belediye tanzim satış mağazası oluşturulmalı. Kozan´a ait yerel üreticilerden alınan kaliteli ürünler bu mağazada Kozan halkına, dışarıdan gelen ziyaretçilere ve internet üzerinden tüm ülkeye satışı yapılmalıdır. Örneğin; bal, turunç reçeli, nar ekşisi, zeytin yağı, karakılçık bulgur, limon ve portakal reçeli, incir reçeli, hurma kurusu, mandalina kurusu vb ürünler yeni ürünlerde geliştirilerek satışa sunulmalıdır.  Böylelikle hem Kozan´a ait yerel ürünler üreticiden alınarak üretici desteklenmiş, hem de Kozan yerel ürünleri ile tanıtılmış olacaktır. Belediyede bu satışlardan gelir elde edebilecektir.
  5. Festivaller ve karnavallar mutlaka gerçekleştirilmelidir. Adana´da gerçekleştirilen  Portakal Çiçeği Festivali mutlaka Kozan´ada taşınmalı. Kozan´da da bir gün festival yürüyüşü gerçekleştirilmelidir.

Ayrıca yerel özgün festivaller de yapılmalıdır. Örneğin; tarifi 2000 yıldan daha eskiye gittiği düşünülen pelesenk yağı festivali mutlaka canlandırılmalıdır. Pelesenk yağı tarihi Hristiyanlıktan çok daha eskilere giden tedavi amaçlı yapılmış daha sonraları Hristiyanlıkta vaftiz yağı olarak kullanılmıştır. Pelesenk yağı Kozan´ın önemli bir değeridir. Pelesenk yağı ve şifalı bitkiler festivali düzenlenerek geçmişi 2000 yıldan daha eski olan bir festival canlandırılabilir. Duyuru ve reklamının iyi yapılması halinde yurtdışından yüz binlerin katılımı sağlanabilir.

  1. Kozan dışında Ankara, İstanbul, Adana gibi şehirlerde yaşayan, çalışan üst mevkiler de bulunan Kozanlıları fahri görevlendirmelerle Kozan için çalışmaya teşvik ve önere etmek sureti ile Kozan´ın tanıtımının hızlandırılması. Örneğin; Kadıköy Kaymakamı Sayın Mustafa Özaslan´ı Kozan fahri turizm temsilcisi ilan etmek gibi.

İşletmeci Amir Akdağ, Kozan tarih turizminin geliştirilmesi için fazla maliyet gerektirmeyen ancak Kozan´ı turizm merkezi haline getirecek olan düşüncelerini 7 madde altında bu şekilde açıkladı. Amir Akdağ´ın düşüncelerinden yola çıkılarak dört bir köşesi tarih kokan medeniyetler şehri Kozan´ın tarih turizmine yönlendirilmesi için siyasetçilerin, bürokratların, işadamlarının, STK temsilcilerinin, esnafların ve vatandaşların birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek bu yapıyı sağlam temeller üstüne kurarak inşa etmesi gerekiyor.

 

 



Anahtar Kelimeler: Kurtuluş yolu tarih turizmi