Anahtar Kelimeler: KURTULUŞUN .

KURTULUŞUN 104. YILI

KURTULUŞUN 104. YILI

Kozan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü çeşitli törenler ve coşkulu etkinliklerle kutlandı.

Günün ilk programı Kozan Mezarlığı'nda bulunan Polis ve Garnizon Şehitliği'nin ziyaretiyle başladı. Protokol üyelerinin katılımıyla Kur'an-ı Kerim okundu ve şehitlerimiz için dualar edildi. Ardından protokol üyeleri şehitlerimizin mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktı.

Program daha sonra Büyük Cami önünde devam etti. Burada yedi pare top atışının ardından düşman bayrağı indirildi ve yerine Türk bayrağı çekildi. Milis kuvvetleri temsili olarak şehrin dört bir yanından Büyük Cami önüne doğru ilerledi. Ellerinde Türk bayraklarıyla ilerleyen milis kuvvetlerini protokol üyeleri karşıladı. Milis kuvvetler daha sonra cami içerisinde zincirlere vurulmuş " Hürriyet kızını" kurtararak Ermeni bayrağını indirdi ve yerine Türk bayrağı çekti.

Bu programda Kaymakam, Belediye Başkanı ve Kuva-i Milliye Derneği Başkanı Atatürk büstüne çelenk sunarak şükranlarını arz ettiler. Daha sonrasında vatandaşlarla birlikte protokol üyeleri mehteran takımının çaldığı marşlar eşliğinde Saimbeyli Caddesi istikametinden Hastane Kavşağına kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Hastane Kavşağında bulunan 15 Temmuz Türk Büyükleri Meydanı'nda program devam etti. 19 Mayıs günü Şehit Saim Bey'in mezarından alınan Türk bayrağı Kozan Kaymakamına teslim edilmişti. Gençlik ve Spor Müdürü Kürşat Gültekin o bayrağı  Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı'ya verdi.

Mustafa Atlı Konuşmasında Kozan'ın Kurtuluş Mücadelesini Anlattı:

Belediye Başkanı Mustafa Atlı yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Türk dediğine esaret yakışmaz. Her dönem muhtelif tarihlerde esaretten kurtularak en güzel ve en uzun devletleri kuran millet Türk milleti olmuştur. Necip Türk milletinin bir evladı olarak, Mondros Mütarekesi ile birlikte kısa bir dönem esaret altında kalan, yanı başımızdaki belki de en güvenli insanlar tarafından kalbinden hançerlenen Kozan halkı, 2 Haziran 1920'de bu kısa esaret döneminden şanla ve şerefle kurtulmuştur."

Atlı konuşmasının devamında Ermeni çetelerinin yaptığı zulmü ve Kozanlıların Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlıklarını anlattı. Ayrıca şehitlerimize ve gazilerimize minnettarlığını ifade etti.

Konuşmanın ardından Türkiye ve uluslararası platformlarda dereceye giren sporculara protokol tarafından ödüller verildi. Kozan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün mehteran takımı birbirinden güzel marşlar çalarak alanı coşturdu. Folklor gösterisi ve aşıklar şöleni de izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

2 Haziran Kozan'ın Düşman İşgalinden Kurtuluş Bayramı etkinlikleri havai fişek gösterisi ile sona erdi.