Anahtar Kelimeler: Limon Makas Vuruldu

Limon´a ilk Makas Vuruldu

Limon´a ilk Makas Vuruldu

Türkiye´nin limon diyarı Kozan İlçesinde ilk limon hasadı başladı. Taze tüketilen ´mayer´ cinsi limon 1 lira 20 kuruştan alıcı buldu. İlk fiyat çiftçilerin yüzünü güldürdü.

En büyük limon alıcısı konumundaki Rusya ile ilişkilerin düzelmesi ise çiftçinin de tüccarın da sezondan umudunu arttırdı. Kozan Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş, limon hasat edilen bahçeleri gezerek ilçe ekonomisine yön veren çiftçiler ve işçiler ile sohbet etti.

 İlk limonu hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle ?Besmele´ çekerek kesen Başkan Delibaş şöyle konuştu: "Kozan ´ın en önemli geçim kaynaklarından biri limon ve narenciyedir. Türkiye´de limonun yüzde 20´i Kozan´da üretiliyor. Kozan´da ekonomik hayat hemen hemen narenciye üzerine dönmekte. Narenciye hasadının bir kolunu bölgemizde limon üretimi oluşturmaktadır. Bu yıl verim geçen yıla oranla %30 artış göstermektedir. Fiyat ile ilgili piyasa henüz tam olarak yerli yerine oturmamış olsa da çiftçilerimiz 1 lira ile1. 20 kuruş civarında alıcı bulmaktadır.

  Bu üretim sezonunun çiftçilerimiz için, ülkemiz için, Kozan´ ımız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

İhracat kapılarının açılmasından sonra limon fiyatlarının yükselmesini çiftçiler ön görür iken, limon tüccarları bu beklentinin tam tersini düşünüyorlar. Tüccarlar ? geçtiğimiz 2 sezonda Türkiye de üretilen limon piyasalarda yüksek fiyatlara alıcı bulmasının en büyük nedeni İspanya ve Arjantin limonların soğuğa maruz kalmasından kaynaklanan durum idi. Bu yıl ise İspanya ve Arjantin de büyük rekoltede limon hasadının yapılacağı görülmektedir. Bu nedenle 1 ay gibi kısa bir sürede limon fiyatlarının ciddi manada gerilemesini bekliyoruz. Üreticilerin iyi fiyatı bulduklarında ürünlerini değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz.

 

Bölgede bu yıl limon hasadında %30 civarındaki artış ile birlikte 25 bin ton ürünün hasat edilmesi bekleniyor.