Mecliste 'Türkler fırında yakıldı mı, yakılmadı mı?' tartışması

Mecliste

Kozan Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda, 'Türkler fırında yakıldı mı, yakılmadı mı?' tartışması yaşandı.

Kozan Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan başkanlığında Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclisin ana konusu kurtuluş yıllarında Ermeniler tarafından Türkler diri diri fırında yakıldı mı, yakılmadı mı?” tartışması oldu.

Kütük meclisten çıkarılmıştı

Geçtiğimiz meclis toplantısında Belediye Meclis Üyesi Hazım Dağlı'nın daveti ile Araştırmacı Tarihçi Yazar Abdurrahman Kütük Şehit Ökkeş Dağlı hakkında bilgi vermesi için meclise gelmişti. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, sunum ile ilgili olarak bilgisi olmadığı için Kütük’ü meclis toplantı salonundan göndermişti. Hazım Dağlı’da Abdurrahman Kütük ile meclisi terk etmişti.

Davet ile meclise geldi

Haziran ayı meclis toplantısında da davet üzerine Abdurrahman Kütük belediye meclis salonuna geldi. Bu kez milli mücadele döneminde Kozan'ın kurtuluşu ile ilgili olarak birçok insanın bilmediği konulara değindi.

Avcı: “İletişim kazası yaşandı”

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan’ın geçtiğimiz meclis toplantısında Abdurrahman Kütük’ü meclis salonu dışına çıkarmasının doğru bir davranış olmadığını ifade etti.

Abdullah Avcı; "Daha önce Arif Nihat Asya konusunda sunum yapılmıştı. Abdurrahman Kütük hocamız da bizi Kurtuluş yıllarına götürerek o günlerin değerini daha iyi anlamamıza vesile olacaktı. Geçtiğimiz meclis toplantısında bir iletişim kazası yaşandığını düşünüyorum. Kuvayi Milliye kahramanlarından Ökkeş Dağlı'nın isminin bir parka verilmesi dolayısıyla ilgili madde görüşülürken, değerli meclis üyesi arkadaşımız Hazım Dağlı'nın isteği üzerine Abdurrahman Kütük hoca salona girmiş ancak Belediye Başkanı hocayı nazik bir üsluptan uzak bir şekilde dışarıya çıkarmıştır. Her ne kadar kendisinin daha öncesinden bilgisi olmadığını söylese de, bu tür durumlar karşısında yeterli tecrübe sahibi olarak durumu bir probleme çevirmeden halledebilecekken, birçok ulusal yayınlarda ilçemiz ile ilgili tarihi konularda referans kaynağı olan Abdurrahman Kütük kocayı incitici davranış sergileyerek dışarı alması hoş olmamıştır. Geçmiş yıllarda hocanın birçok çalışmasına destek verdiğini bildiğim başkanın, bu acele tavrının siyaset üslubuna yakışmadığını belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

“Fırında Türklerin yakıldığına dair belge yok”

Haziran ayı meclis toplantısında, Kurtuluş günlerini anlatan Abdurrahman Kütük konuşmasını tamamladıktan sonra Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan fırınlarda Türklerin yakıldığını söyledi. Araştırmacı Tarihçi Yazar Abdurrahman Kütük, böyle bir olayın yaşandığına dair herhangi bir belgeye ulaşmadığını, böyle bir bilginin olmadığını ifade ederek bu konunun şehir efsanesi olduğunu dile getirdi. Söylemin ardından da mecliste kısa süreli tartışma yaşandı. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan tarihçi Yusuf Halaçoğlu ile bu konuyu karşılıklı konuştuklarını, Yusuf Halaçoğlu'nun; fırında 3 kişinin yakıldığını ve bu fırınında Çamurdan Konağı civarında bulunduğunu söyledi.

“Benim etiketimin üzerinde Profesör Doktor yazmıyor”

Araştırmacı Tarihçi Yazar Abdurrahman Kütük Kazım Özgan’ın söylediklerine cevaben; " Ben kabul ediyorum. Benim etiketimin üzerinde Profesör Doktor yazmıyor. Ama emin olun, Yusuf Halaçoğlu'ndan daha iyi biliyorum bu konuyu. Benim uzmanlık alanım bu. Halaçoğlu'nun uzmanlık alanı Osmanlı yönetim sistemi ve Osmanlı aşiret sistemidir. Yusuf Halaçoğlu’da her vatandaş gibi kulaktan duyduğu babasından duyduğu şeyleri söylüyor. Yani Yusuf Halaçoğlu’nun benden çok iyi bildiğini ben kesinlikle kabul etmiyorum. Benim uzmanlık alanım Yakın Çağ içindir. Fransız İhtilali'nin günümüze kadar olanıdır. Ben 13 tane kitap yayınladımışım. 20 tane dergi çıkarmışım. 100'e yakın makalem var. 100'e yakın belgeselim var. Ben kimseyi suçlamıyorum ama öyle olunca da ben rahatsız oluyorum” Ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Kütük, Kurtuluş döneminde Türklerin fırınlarda yakıldığına dair hiçbir belge olmadığının altını çizdi.

“Türkler fırında yakıldı mı, yakılmadımı?” tartışmalarının ardından Abdurrahman Kütük konuşmasını tamamlayarak meclisten ayrıldı.

Haziran ayı meclis toplantısı görüşülen 6 gündem maddesi ve 1 gündem dışı maddenin ardından Perşembe günü 14.00’da ikinci oturumunu yapmak üzere kapatıldı. Perşembe günü belediye meclisinde 1/1000’lik imar planı görüşmeleri yapılacak.