MİLLİ SERVETİ ÇÜRÜTÜYORLAR

MİLLİ SERVETİ ÇÜRÜTÜYORLAR

İlçemiz Kozan’ da yedi emin depoları adeta araç mezarlığa döndü. Devletin sorumlularının görevlerini yerlerine getirmemeleri yüzlerce milli servetin çürümesine neden oluyor.

Yüzlerce aracın çeşitli nedenler ile trafikten men edilmesi ile başlayan süreç araçların yedi emin depolarında çürümeye terk edilmesi ile sona eriyor.

4 YILDIR BEKLİYOR

Çeşitli nedenler ile trafikten men edilerek yedi emin depolarında bekleyen araçlar ve motosikletler 4 yılı aşkın bir süredir yedi emin depolarında çürümeye terk edildiği öğrenildi. Olay ile ilgili olarak konuyu araştıran haber merkezimiz Kozan’ da yüzlerde motosiklet ve araçların 4 yılı aşklın süredir yedi emin depolarında çürümeye terk edildiğini bilgisine ulaştı.  Kozan’ da ki yediemin depolarının garajında trafikten men edilen motosikletler başta olmak üzere; çalıntı veya icra takibine takılan araçlar, kışın yağmur, yazın ise kavurucu sıcak altında çürümeye terk edildi.Yediemin deposu garajında özellikle motosiklet sahiplerinin trafik ekipleri tarafından yakalanan araçlarını yüksek cezalar nedeniyle tekrar teslim almamaları ve ağır işleyen yargı sistemi nedeniyle yaşanan adli süreçte yediemin deposuna sağlam giren araçlar hurdaya dönüyor.
Ödenmemiş vergi borçları nedeniyle resmi kurumlarla kişiler arasındaki alacağın tahsil edilmemesi nedeniyle icra müdürlükleri ve vergi daireleri tarafından araçlara konulan haciz kararlarındaki artış ürkütürken bu artış yediemin deposu garajının doluluğuna neden oluyor. Kozan’ da yakalamalı, rehinli ve hacizli araç sayısı binleri bulurken yediemin depolarının garajları doldu taştı.

MAL MÜDÜRLÜĞÜ NEREDE?

Trafik ekiplerin yapmış oldukları denetimler neticesinde çeşitli sebeplerden dolayı yakalanarak yedi emin depolarına götürülen araç ve motosikletler alınması için kanun gereği 6 ay bekletilir. Altı aydan sonra mal müdürlüğü bu araç ve motosikletleri makine kimyaya satar.

Kanunda yer alan madde şu şekilde; “ EK MADDE 14.- Buluntu olması nedeniyle veya bu Kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan, ancak sahipleri tarafından altı ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçlar Hazinece satılarak, bedelleri emanet hesabına alınır. Bu araçların maliklerinden adresi bilinenlere, satışından önce tebligat yapılır.

Satıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde müracaat halinde emanet hesabındaki bedeller, işlemler sırasında yapılan masraflar düşüldükten sonra ilgililerine iade edilir. Beş yıl içinde herhangi bir müracaatın olmaması halinde söz konusu bedeller Hazineye irat kaydedilir.”

Ancak ne hikmettir ki 6 ay değil 4 yılı geçkin bir süreden bu yana Kozan’ da ki yedi emin depolarında bulunan araçlar hala bekletiliyor.

YEDİ EMİN DEPOLARININ YETKİLİLERİ MADUR DURUMDA

İlçemiz Kozan’ da bulunan yedi emin depolarının yetkilileri ise bu durumda oldukça muzdarip. Yedi emin depoların sahipleri, otopark paralarını alamadıkları gibi her hangi bir kayıp – çalıntı durumunda ise kendilerinin sıkıntıya düşmelerinde çekiniyorlar. Bunun yanı sıra depolarında yer kalmadığını beyan ederek sıkıntı çektiklerini dile getirdiler. Kozan’ da bulunan Yedi Emin Deposu sahibi Şuayip Karasolak konuyla ilgili olarak; “ bu işletmenin sahibi olarak bu durumdan çok sıkıntılıyım. 4 yıldan fazla bir zaman zarfından bu yana çoğu motosiklet olmak üzere birçok araç burada makine kimyaya gitmesi için bekliyor. Hepsini ayarladım ayırdım ancak bir tülü alınmıyor. Bu bir milli servettir. Bu milli serveti burada kışın yağmurun altın, yazın isi çukurovanın kavurucu sıcağında çürütmek adalet değil. Bu duruma kim dur diyecek bilmiyorum. Bunların yanı sıra buradan bir araç ya da motosiklet çalınsa bunun sıkıntısını biz çekeceğiz. Bu sebepten dolayı bu sorunun bir an evvel çözülmesini istiyorum” dedi.