Ocak ayında 30 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle narenciye ağaçları, Mart ayında açması gereken çiçeklerini erkenden gösterdi. Kozan Barajı’nda ise doluluk oranı kritik seviyelere indi.
Narenciye Ağaçları Erken Uyandı
Yüksek Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, yaşanan bu durumun tarım ve su kaynakları üzerindeki etkilerini değerlendirerek, iklim krizinin tarıma büyük darbe vurduğunu söyledi. Kurtaran, “Normalde sert çekirdekli meyveler ve narenciye ağaçları Mart ayında tomurcuklanırdı. Ancak sıcaklıklar nedeniyle ağaçlar Ocak ayında çiçek açtı. Bu, ileride oluşabilecek ilkbahar geç donlarında ciddi hasarlara yol açabilir” dedi.
Kozan Barajı’nda Su Seviyesi Kritik Seviyede
Bölgedeki barajların doluluk oranlarının ciddi anlamda düştüğünü belirten Kurtaran, “Kozan Barajı’nda su seviyesi oldukça düşük. Bu durum, baraj üzerinden sulanan alanlardaki üretimde verim ve kalite kaybı yaşanma riskini beraberinde getiriyor. Eğer yağışlar bu şekilde devam ederse hem birinci ürün hem de ikinci ürün ekimleri yapılamayabilir” şeklinde konuştu.
“Bu, İklim Krizinin Bir Sonucu”
Yaşanan durumu iklim krizine bağlayan Kurtaran, vatandaşların hava sıcaklıklarını keyifli bir durum gibi görmemesi gerektiğini vurguladı: “Dışarı çıkan vatandaşlarımız, ‘Ne güzel hava’ diyebilir. Ama bu durum, tarım açısından ciddi bir kriz. Bu sıcaklıklar ve yağmursuzluk devam ederse hem narenciye hem de diğer tarım ürünlerinde büyük kayıplar yaşayabiliriz.”
Çiftçilere Uyarı
Kurtaran, çiftçilere de bazı tavsiyelerde bulundu. Seralarda müdahale etmenin mümkün olduğunu, açık alanda ise damla sulama sistemi ile toprak nemini koruyarak ağaçların uyanışını geciktirmenin fayda sağlayabileceğini belirtti.