K.Ekspres- 100 bin dekar ekili narenciye sahasına sahip olan ilçemiz üründe markalaşma ve kaliteli ürün yetiştiriciliği alanında her geçen gün kendisini yenilerken, yetkililer ilçe çiftçimizin narenciye alanında bakım ve bilinçli üretim alanında İspanya ile Adana çiftçisi standartlarını yakaladıklarını kaydediyorlar.
Kış aylarının gelmesi ile birlikte ilçe ekonomisinin %25 kesimini oluşturan narenciye ürünlerinin hasatları yaklaşık olarak 2 aydan buyana yapılmaya devam ediliyor.
Limonla başlayan hasat mandalina ve portakal ile devam ederken Kozan İlçe Tarım Müdürlüğünden elde ettiğimiz resmi rakamlara göre Tarım Müdürlülüğünün sorumluluk sahası içerisinde kalan tarım arazilerinin ekili bulunan 100 bin dönüm narenciye ürünleri kendi sınıfların da şu şekilde dağılıyor.
Limon 172.138 ağaç, portakal 388.202 ağaç, mandalina 239.904 ağaç, greyfurt 41.845 ağaç olarak şekillendiği kaydedilirken, son yıllarda fiyat politikasından dolayı portakal ve mandalina üretiminde azalmalar yaşanırken, limon da ise üretimin fazlalaştığı kaydedildi.
Bu yıl üretim sahalarında rekolte yüksekliği gözlenirken, fiyat politikalarının sakin olması üreticiyi memnuniyetsizliğe sevk ediyor.
Bilinçli üreticilerimiz var
Araştırma haberimiz ile alakalı olarak araştırma ve kovuşturmalar neticesinde narenciye alanında ilgi ve bilgisi olanların bilgilerine başvurduk. Kozan İlçe Tarım Müdürü Doktor Bülent Tanrıverdi yaptığı açıklamada bölge çiftçisinin narenciye yetiştirmeyi öğrendiğini kaydetti.
? Öncelikle çiftçilerimiz her geçen gün biraz daha bilinçli çiftçiler olarak üretici yolunda büyük yol kat ediyorlar. Narenciye üreticimiz için bu işi bildiklerini açık yüreklilikle söyleye biliriz. Bu yıl bölgemizde yaşanan büyük bir hastalık veya haşere vakası görülmedi. Her yıl görülen Kırmızı Akdeniz Sineği geçtiğimiz yıllara oranla biraz daha yüksek oranda göründü. Lakin çiftçimiz bu haşereyi yakından tanıdığı için bu haşere ile kolayca mücadele edebildiler. İlçemiz narenciye yetiştiriciliğinde geçiş noktasında bulunmaktadır. Geçiş noktasında bulunmasından dolayı narenciye üreticisi her an tehlike veya bir afetle karşı karşıyadır. Buna ek büyük etken ise rakım olarak 100 ler de bulunmasıdır. Bu nedenle TARSİM sigortalarını çiftçilerimizin yaptırması taraftarıyız.
Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl ürünlerimizde bir artış var. Buna rakamsal olarak % 25 diye biliriz. Devletimiz narenciye üreticimize dönüme 11 TL gübre ve mazot desteği vermektedir. Bu sezonun çiftçilerimiz için bereketli bir sezon olmasını diliyorum.? Dedi.
Fiyatlar Piyasa Şartlarında İyi
İlçenin geçim kaynaklarının başını çeken narenciye piyasasını değerlendiren Kozan Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş da yaptığı açıklamada çiftçi % 100 kazanıyor. Dedi
? Kaliteli ürün her alanda olduğu gibi narenciye alanında da prim yapmaktadır. Üretici kaliteli ürün üretmek zorundadır. Bölgemiz ürünleri kalite olarak iyi durumda.
Piyasa şartlarını değerlendirdiğimizde 1 kg mandalina 50 ile 65 kuruş fiyat aralığında müşteri bulurken portakal 40 ile 50 kuruş arasında kendine alıcı bulmaktadır. Bu fiyatlar gayet iyi fiyatlardır. Bakın ben aynı zamanda üreticiyim. Ürünün daldaki maliyeti kilo başına üreticiye 15 ile 20 kuruş aralığında bugün 20 kuruşa mal ettiğin bir ürünü 40 kuruş ile 50 kuruş arasında sattığında yüzde yüz ile yüzde yüz elli oranında kar sağlıyorsun. Bu oranlar hangi alanda var. Yok. Fakat bizim üreticimiz eski yıllarda sattığı fiyatları aramaktadırlar. O fiyatları kimse bulamaz bunun 2 nedeni var. Bir, üretim fazlalaştı. 2, ekonomik şartlar. Bu 2 maddeden dolayı narenciye ürünleri bu aralıkta kar edecektir. Bu kar oranları da gayet memnun edicidir. Son olarak belirtmek isterim her sezon sonunda birçok üreticimizin bilmediğimiz kişi veya kişilerce dolandırıldıklarına şahit oluyoruz. Bu tip hadiselerin yaşanmaması için yerli tüccarların tercih edilmesi gerektiği noktasında üreticilerimizi uyarıyorum? dedi.
Üretim Fazlası Kadar Yanlış Dikimde Önemli
Devletin narenciye üreticisine az sahip çıktığını belirten Kozan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahbazoğlu ise üreticilerin ihracata yönelmeleri gerektiğini kaydetti.
? Kozan Ziraat Odası olarak çiftçilerimizi her zaman yanlarında yer aldığımızı belirterek sözlerime başlamak isterim. Narenciye ürünlerimizin ekim alanları her geçen gün artmaktadır. Üretimin fazlalaşması piyasaya yarattığı sonuçlar bugün ortada, bu sorunlar kadar önemli olan başka bir konu ise yapılan ekimlerin bilinçsiz ve hiçbir kontrole maruz kalmadan yapılmasıdır. Toprak analizi başta olmak üzere tarım arazisinin yapısı, ekilen fidanların bölgeye uyumu gibi birçok madde es geçilerek çiftçilerimiz baba dede usulü ile tarım yapmaya devam ediyorlar. Özellikle ekim zamanında ilçe tarım müdürlüğü ekim alanında konuya müdahil olmalıdır. Elbette devletimiz tüm tarım alanlarında çiftçilerimize destek vermektedir. Ama narenciye sektöründe üreticimize sadece dönüme 11 TL mazot ve gübre desteği verilmektedir. Devlet desteklemelerinin büyük payını ihracatçılar almaktadırlar. Oysa üreticimiz ürünlerini satarken devletin verdiği tona 120 dolar ihracat paylarını da göz önünde bulundurarak, ürünü satmalıdırlar. ? dedi.
Narenciye İhtiyacının % 11 Karşılıyoruz
İlçemiz narenciye üretiminde de çok iddialıdır. İstatistik verilerimize göre 76 bin da civarında olmasına karşın gayri resmi rakamlara göre narenciye bahçeleri yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanı kaplamaktadır. Bu alan yaklaşık olarak 2 milyon ağacı barındırmaktadır. Ortalama verimin 200-300 kg olduğu düşünülürse yıllık yaklaşık 400-600 bin tonluk bir üretim ortaya çıkıyor ki, bu da Türkiye´nin yıllık 3 milyon 500 bin tonluk narenciye üretiminin %11.5 ? 17 ?sine tekabül ediyor? denildi.