Anahtar Kelimeler: Olimpik rezalet

Olimpik rezalet

Olimpik rezalet

Çukurova Bölgesi’nde tek olma özelliğine sahip olimpik yüzme havuzu var. Fakat ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle kapalı tutuluyor.

Kozan'ın ilk ve tek olimpik yüzme havuzu özelliğini olma taşıyan Kozan Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu Sami Açıkgöz Tesisi sorumsuz siyasiler ve iş bilmez bürokratlardan dolayı iki sezondur kapalı tutuluyor. Çocuklar, yüzme havuzu yerine yağmur sularında ve tehlikeli olan sulama kanallarında serinlemeye çalışıyor.

2000'li yılların başında dönemin Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Açıkgöz tarafından yaptırılan Kozan Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu Sami Açıkgöz Tesisleri 2014 yılına kadar Kozan Belediyesi envanterinde çalıştırıldı. 2014 yılında büyükşehir yasası ile birlikte havuz Adana Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Musa Öztürk dönemi boyuncada çalıştırılan tesisin son iki sezondur kapılarına kilit vuruldu. Kozan'ın tek yüzme havuzu olma özelliğini taşıması sebebiyle herkesin hedef gösterdiği yüzme havuzunun neden açılamadığı ile ilgili olarak herkesin aklında çeşitli soru işaretleri bulunuyor.

İhalesi bir türlü yapılamadı

Geçtiğimiz yıl ihalesi yapıldı denilerek açılması beklenen olimpik yüzme havuzu sebebi bilinmeyen bir nedenden dolayı açılmadı. Kozan Ekspres Gazetesi’nin geçtiğimiz yıl da gündeme taşıdığı olimpik yüzme havuzu ile ilgili olarak Kozanspor’un envanterine alınması noktasında çalışmalar yürütüldü. Ancak, Adana Büyükşehir Belediyesi ile Kozan Belediyesi arasındaki anlaşmazlık havuzun işletmeye açılmasında büyük engeller oluşturuyor. Valilikçe oluşturulan komisyonda Adana Büyükşehir Belediyesi ile Kozan Belediyesi'nin bu işi çözmesi noktasında beyanda bulunulduğu ancak bugüne kadar somutlaştırılmış çözümün olmadığı görülüyor. Görülen o ki, havuzun bu sezon da kapalı kalacağı yönünde olgular oldukça fazla.

Çocuklar; “Havuz bize haram mı?”

Yazın Kozan'ın nemli ve sıcak bir iklime sahip olması nedeni ile yüzme havuzuna gitmek isteyen çocuklar gittiklerinde tesisin kapısının kapalı olduğunu görüyorlar. Yağmur yağdığında trajikomik görüntüler ortaya çıkıyor. Yüzme havuzuna hasret kalmış Kozan'ın çocukları, yağmur suyunda yüzüyorlar ve şu cümleleri kuruyorlar: "Kozan havuzu bize haram mı? Biz temiz, bakımı yapılmış ve sağlık koşulları yönünden iyileştirilmiş bir havuzda yüzmek isterken, büyüklerimiz bize bunu neden reva görmüyorlar anlamış değiliz. Bizler, ailelerimizin karşı çıkmasına rağmen tehlikeli olan sulama kanallarına girerek serinliyoruz. Zaman zaman kimi arkadaşlarımız buralarda boğulma tehlikesi geçiriyor. Temennimiz büyüklerimizin kendi aralarındaki çekişmeyi bırakarak havuzun açılması yönünde birlik ve beraberliği sağlamalarıdır” dediler.

Kozanspor’a devredilmeli mi?

TFF 3. Lig’te mücadele eden ve Kozan'ın markası haline gelmiş Kozanspor belediyeden ayrılarak sivil bir yönetim ile idare edilmeye geçtiğimiz yıl itibariyle başlamıştı. AK Parti milletvekili Tamer Dağlı ve ekibinin desteği ile kurulan yeni yönetim çalışmalar yapmış ancak daha sonra milletvekili Tamer Dağlı ve ekibi Kozanspor üzerindeki etkisini geri çekerek, Kozanspor’dan ayrılmışlardı. Yaşanan süreç içerisinde Kozanspor’un maddi ve manevi olarak sarsıldığı söyleniyor. Kozan'ın tek takımı bölgenin markası olmuş Kozanspor’un gelir elde etmesi noktasında olimpik yüzme havuzunun önemli rol oynayacağı belirtiliyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın olimpik yüzme havuzu işletmesinin Kozanspor’a verilmesi noktasında temennisi olduğu biliniyor. Ancak Büyükşehir Yasası ile birlikte elinden birçok gelir kaynağı büyükşehire kayan Kozan Belediyesi’de havuzun işletmesini kendisi yapmak istiyor. Hal böyle olunca havuz işletmesi bir türlü ihaleye çıkartılamıyor. Bu işle uğraşan birçok kesim havuz işletmesinin Kozanspor’a verilmesi noktasında hemfikir oldukları bir gerçek.

“Bir an önce hizmete açılsın”

Kozanlı çocuklar ve gençler havuzun kısa süre içerisinde hizmete açılmasını istediklerini söyleyerek, olimpik yüzme havuzunun açılmasını istiyoruz. Olimpik yüzme havuzu var ve o da yaklaşık 2 sezondur kapalı. Sebebi her ne olursa olsun Kozanlı vatandaşlar buranın kapalı olmasını hak etmiyor. Bizlerin sağlığını düşünüyorlarsa, pis kanallarda görmek istemiyorlarsa bu havuzun açılmasını ivedilikle yapmaları gerekiyor” dediler.