Anahtar Kelimeler: ORMAN YANGINLARINA DİKKAT!!!

ORMAN YANGINLARINA DİKKAT!!!

ORMAN YANGINLARINA DİKKAT!!!

Yaz aylarının girmesi ile birlikte orman yangınlarının çıkma ihtimali de çok yükseldi. Yetkililer, her türlü orman yangınına karşı vatandaşların daha dikkatli ve duyarlı olmasını istedi.

2020 ve 2021 yılları Kozan için orman yangınları açısından çok kötü oldu. 2020 yılında Kozan'a bağlı Kuyubeli Mahallesi’nden çıkarak binlerce dönümlük ormanın yanmasına sebep olan orman yangını ile geçtiğimiz yıl Kozan'a bağlı Kızlarsekisi  Mahallesi’nden başlayan ve yine binlerce dönümlük orman arazisini kül eden orman yangını bizlere büyük bir ders vermiş olmalı. Vatandaşların orman arazileri içerisinde ateş yakmamaları, piknik yapmamaları, şişe atmamaları, sigara izmariti atmamaları gerekiyor. Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde ormanlarımız yok edilmemeli. Görülecek en küçük ateşte dahi hemen Orman İşletme Müdürlüğü'nün yangın söndürme ekiplerine Alo 177'ye haber verilmesi gerekiyor. O anda biz bireysel olarak ne yapabiliyorsak onları yapmalıyız. Bir ormandaki ağacın 30-40 yıl sonra büyüdüğünü hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama çıkabilecek yangında ağaçların dakikalar içerisinde nasıl küle döndüğünü de çok iyi biliyoruz. Ormanlar bize sadece oksijen üretmiyor. Ormanlar bizim yaşam kaynağımız. Ağaçlarla birlikte içerisinde binlerce tür canlıyı da barındıran ormanlarımıza hep birlikte sahip çıkalım. Kozan orman yangınlarını acı bir şekilde yaşadı.

Orman yangınlarının %97'lik bir kısmı insan kaynaklı sebeplerden çıkıyor. %3’lük kısmı ise diğer sebepler oluşuyor. Bu bilinçte hareket ederek yaşam kaynağımız olan yeşil dünyamıza sahip çıkalım.