Anahtar Kelimeler: Özgan’ adliye binasına yeşil

Özgan’dan adliye binasına yeşil ışık

Özgan’dan adliye binasına yeşil ışık

Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Abdullah Avcı: "Yaklaşık 70 yıllık bir tarih bir inat uğruna, kişisel hırs ve düşmanlık uğruna yıkılmış ve viran edilmiştir."

Kozan Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste, eski hal olarak bilinen yerin yıkımı ile ilgili olarak karşılıklı tartışmalar yaşandı.

Abdullah Avcı ile Belediye Başkanı Kazım Özgan arasında yıkım ile ilgili olarak gerginlik yaşandı. Abdullah Avcı’nın buranın kişisel hırs ve düşmanlık uğruna yıkıldığını ifade etmesi üzerine Belediye Başkanı Kazım Özgan'da böyle bir konunun söz konusu olmadığını, Abdullah Avcı'ya dava açacağını söyledi.

Gündem maddelerine geçilmeden önce Belediye Başkanı Kazım Özgan havuzun açılarak faaliyete başladığını ve eski dönemlerde belediye başkanlığı yapan Mehmet Açıkgöz'ün adının verildiğini ifade etti. Hayatını kaybeden belediye personeli Elif Aydın'a da rahmet dileyen, ailesine taziyelerde bulunan Özgan’ın açılış konuşmasının ardından MHP grup sözcüsü Yusuf Eroğlu söz aldı. Eroğlu, geçirdiği rahatsızlık sürecinde kendisini telefonla arayan soran, ziyarete gelen herkese ayrı ayrı teşekkür ettiğini ifade ederek, Belediye Başkanı Kazım Özgan'ın talebi üzerine Mehmet Açıkgöz'ün isminin havuza verilmesinin uygun olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının büyük bir kısmını yeni belediye binası yapılmak için yıkılan eski hale değinen Avcı, buranın Belediye Başkanı Kazım Özgan'ın kişisel hırs ve düşmanlık uğruna yıkıldığına ve buranın viran edildiğine dikkat çekti. Abdullah Avcı, belediye binasına gelirken gördüğü manzaranın kendisini çok derinden üzdüğünü, ister Kozan'da yaşasın ister yaşamasın on binlerce Kozanlının burada anısının olduğunu ve belediye başkanı Kazım Özgan'ın güç gösterisine kurban edildiğine dikkat çekti. Abdullah Avcı konuşmasında: " Her kesimden düşünce sahiplerinin bu faaliyetin büyük bir hata olacağı yönündeki telkinlerine rağmen sayın belediye başkanınım bireysel husumeti nedeniyle Kozan'ın çevresel ve tarihsel değerlerine vurduğu bu darbe kabul edilemez. Yeni bir belediye binası için belediyenin bütçesinin olmadığı, var olan kaynakların daha temel ihtiyaçlar için kullanılması gerektiği, planlanan alanın imar yönünden uygun olmadığı, Kozan adliye binasının bu iş için tahsis edilebiliceği yönündeki tüm olumlu değerlendirmelere karşı sayın belediye başkanının hukuku hiçe sayan bu uygulamasını kınıyoruz. Burada işyerleri bulunan esnafların bin bir türlü yıldırma hareketleri ile tacizlerle yerlerinden edildiği her kesimin malumudur. Direnen üç esnafa yönelik zulüm yakın zamanda görülmemiştir. Kira sözleşmeleri devam etmekte iken bu esnafların işyerlerinin yıkılması, sağının solunun çökertilmesi hiçbir vicdan sahibinin kabul edeceği bir husus değildir. Dediğim dedik çaldığım düdük mantığı içerisinde savunmasız kişilere karşı kamu gücünü acımasızca kullanmanın elbetteki bir bedeli olacaktır. En azından yasal-sürecin sona ermesi sükûnetle beklenmeli ve o doğrultuda hareket edilmeliydi. Dava süreci sona erene kadar tahliye işlemlerinin durdurulması yönündeki valilik karanna uygun davranmalıydı. Kibirli davranışlar hakkın ve halkın sevmediği bir tavır olup, buraya diktiğiniz enkaz esasında sizlerin kibir abidesidir ve millet gereğini yapacaktir” dedi.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Abdullah Avcı'nın yaptığı konuşmaya istinaden adliye binası için yeşil ışık yaktı. Özgan, kendilerine bugüne kadar herhangi bir yazılı evrak ile bilgi verilmediğine dikkat çekerek, böyle bir konuda karşılıklı istişare edilerek yazılı bir belge verilirse adliye binasını belediye binası olarak kullanabileceklerinin yeşil ışığını yaktı. Ayrıca, Abdullah Avcı'nın eski hal olarak bilinen yerdeki yıkım ile ilgili olarak söylediklerine karşı suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Hal içerisindeki bütün yıkımları uzlaşı içerisinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Kazım Özgan, "15 esnaftan 1-2 tanesi sorun çıkarabilir. Siz, “adım attık” diyorsunuz ama bir türlü somut bir şey elimizde yok. Adliye binasının ben de atıl kalmasını istemiyorum. Ceyhan Adliyesi açılırken, Abdullah bey siz orada yoktunuz. Yanımızda Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç vardı. Biz, Kozan'a yeni adliye binası yapımı için talebimizi dile getirdik. Yanımızda o zaman Yusuf başkanda vardı. Bunu çok iyi biliyor. Biz, o zamanlar belediye binasını oraya yapmak istemiştik. Bu 2014 öncesindeydi. Hatta yeni adliye binasının yapıldığı yer konut alanıydı. Biz orayı resmi tesis alanına çevirdik daha önceki mecliste. Aynı zamanda, fen lisesi ile imam hatip lisesinin yeri de konut alanıydı. Şunu bilin ki, konut alanı satıldığı takdirde yüzde 40'ı belediye bütçesine yatar. Biz orada en az 50-60 milyonluk kamu adına fedakarlık yaptık. Geçtiğimiz dönemlerde adliye binası kaymakamlığa tahsis edilmiş.. Şu anda ben kaymakamlık ile görüştüm.         Bizim için bir mahsuru yok   diyorlar. Bu işin bakanlıkta da ilgisinin olmadığını biliyoruz. Sayın valimiz diyecek ki,      “Bu işi çözün.” Kaymakamlık verilen talimat doğrultusunda burayı bize tahsis edebilir. Şimdi, “bura bize devredilsin” demiyoruz. Şunun yazılmasını istiyoruz. Adliye binası yapıldıktan sonra teslim edilmek üzere bir karşılıklı anlaşma yapıldığı takdirde biz o binaya “tamam” deriz. Ama şunu da söylemek istiyorum. Şu anki eski hal olarak bilinen yerde dört buçuk dönümlük imarlı alan var. Zaten yıkıldıktan sonra gördük ki, duvarlar kum olmuş. Deli çay kumu ile yapılan betonun nasıl çürük olduğunu hep birlikte gördük. Molozları sizin görmeniz için kaldırmadık. Eski hal içerisinde hiçbir usulsüz olay yok. Hepsini kanunlara göre yaptık” İfadelerini kullandı.

Abdullah Avcı ile Kazım Özgan arasındaki söz düallosunun ardından gündem maddelerinin görüşülmesine başlandı. Gündem dışı 5, gündeme getirilen 11 maddenin görüşülmesinin ardından ağustos ayı meclis toplantısı sona erdi. Meclis 2 Eylül tarihinde yeniden toplanacak.