Anahtar Kelimeler: Pandemide anneler etkilendi

Pandemide en çok anneler etkilendi

Pandemide en çok anneler etkilendi

Kozan Kaymakamlığı ve Kozan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler ilçe müdürlüğü tarafından “Pandemi sürecinde ailede huzuru ve mutluluğu geliştirmek” konulu dijital konferans düzenlendi.

Kozan Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenen programa Gazeteci-Yazar E. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı, liderlik, liyakat ve yönetim eğitmeni Yaşar Ateşsoy konuşmacı olarak katıldı. Düzenlenen dijital konferansta aile içi iletişim ve çocukların pandemi sürecinde aile içi yaşadıkları sorunların çözümlerine değinildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığı Kozan ilçe müdürlüğü personeli, çocuk gelişimi uzmanları, sağlık, emniyet ve jandarma teşkilatında konuyla ilgili görev yapan uzmanlara aile içi huzur ve mutluluk, çocuklarla iletişim konusunda bilgilendirildi.

Gazeteci-Yazar E. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı, liderlik, liyakat ve yönetim eğitmeni Yaşar Ateşsoy katılımcılara iletişimde karşılıklı dinleme, çocukların pandemi de dijital teknoloji ile fazla vakit geçirmesi ile iletişimde oluşan sorunların çözüm noktaları anlatıldı.

 

Anne, çalışan kadın pandemi sürecinde en çok etkilenen olduğunu söyleyen Yaşar Ateşşoy, “ Bu süreçte kadın ve erkek, çocukları ile birlikte bir ortamda kalması ile aile içinde doğru iletişim ihtiyacı daha çok arttı. Evde işte doğru iletişimin kaynağı aileden başlar. Ailede kadının rolünün ve yükünün arttığının önemi ortaya çıktığını” kaydetti. 

“Depresyon ilaç kullanımı 21 milyon kutuya ulaştı”

Pandemi sürecinde yaşanan belirsizlik ve kaygı aile içi doğru iletişimin önemini ortaya çıkardığını kaydeden Ateşsoy “Türkiye’nin rengarenk haritasına bakınca özellikle okullar ve üniversitelerin açılıp açılmayacağı henüz belli değil ve öğrenci merkezleri karantina merkezi olarak bulunuyor. Tüm bu dönemde kaygı stres olağanüstü çoğaldı. Türkiye’de stres ve depresyon kaynaklı ilaç kullanımı bir den milyonlarca kutuyu buldu. Şuan depresyon ilacı kullanımında 21 milyon kutu olmuş durumda. Bu durum sadece bizde değil tüm dünya da böyle” dedi.

Polis jandarma ve aile merkezleri bu kayglı süreçte vatandaşların kendilerine yansıttıkları sorunları çözmesi için bir üslup belirlemesi ve sorunun çözüm odaklı yaklaşılması gerektiğini kaydeden Ateşsoy “İnsanlar çok ciddi sıkıntıdalar. Bu sıkıntılarını arz edecekleri sizler değilsiniz. Ancak siz bu ihtiyaçlarını hangi üslupla karşılayabilirlerse, iletilirse doğru sonuç alabilirler. Bir üslupla jandarmadaki emniyetteki aile bakanlığı, okullardaki bu alandaki hizmet veren kardeşlerimizi üslup belirlemesi gerekmesi. İletişim tekniği sağlayabilmek gerekte. Aile içi iletişim ağırlık kazanıyor. Sabah insanlar evden nasıl çıkıyorsa bu böyle devam ediyor” diye konuştu.

“Bağırarak konuşanlar birbirlerini duymazlar”

Pandemi sürecinde evde çocukları ve eşleri ile daha fazla vakit geçiren aileler anne baba olmanın ve çocuklarının farklılıklarını keşfettiğine de vurgu yapan Yaşar Ateşsoy , “ Genç anne ve babalara çocuklar size anne baba eğitimi veriyorlar. Çocuklar o çocuğun annesi nasıl olur bunu çocuk öğretiyor.  Bunların farkında olursan anlayışlı olmak daha kolay oluyor. Sorunların asıl kaynağına geldiğimizde çocuk ve eşlerle iletişim kurmak doğru bir şekilde karşılıklı birbirlerini dinlemekten başlıyor. Muhatabın varlığını kabul ederek. Bizim ülkemizde dinleme özelikle anne baba çocuklarını dinlerken yapılan hatalar yüzünden iletişim sorunu oluyor. Aynı anda konuşmamak. Ortada olan sorunu birimizi suçlayarak değil, konuşarak ve karşılıklı sorunu suçlama yapmadan dinlemekle mümkün. Ortak dil sevgiyle, saygıyla, bilgiyle, insanca konuşarak çözülür. Evde tatlı dil ve güler yüzlü olmaktan başka geçinmek gerekiyor. Evde sorunları taraflar bağırarak konuştuğumuz için birbirlerini duymuyorlar.. Bağırarak konuşanlar birbirlerini duymazlar. Birbirlerini bilimsel olarak duymuyorlar. İletişim dinlemek ile başlıyor” dedi.

“Canlı derste aileler kendini ekranda kendini göstermemeli”

Türkiye’de Anadolu Üniversitesinin uzaktan eğitim ile gördeği başarının geliştirilmesi ile Dünya genelinde ilk sıralarda yer alacağına vurgu yapan Yaşar Ateşsoy “ Uzaktan eğitimde çocukların ekran bağımlığı, hepimizde teknoloji bezginliği, çocuklar ekran, internet, cep telefon bağımlığı gibi sorunlardan şikayet etmeye başladık.  Çok zor bir durum. Çocuklar dersi dinlemiyor diyen aileler sayısı her geçen gün artmakta. Ama çocuk canlı derste sınıfta arkadaşları ile birlikte aynı ortamı yaşamak istiyor. Bunun için çocuğun başında olan anne ve baba çocuğun kendini derste hissetmemesine ve dikkatini verememesine den oluyor. Anne baba çocuğu ekranda derste iken kendisini göstermemeli” diyerek ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Baba ile iletişim çocukların nasıl birey olacağını belirliyor

Yapılan araştırmalarda evde öfkeli çocukların dışarı çıkamadığı için aslında dışarı çıkma ihtiyacını söyleme biçiminin öfke olduğunun altını çizen Yaşar Ateşşoy” Çocuk kızdığı zaman pandemi sürecinde çocuk dışarı çıkma ihtiyacını karşılıyor. Çocuk ekrandan dışarı çıktığını düşünüyor. Bütün bunlar göz önünde iken çocuklar özellikle bu çağın çocukları ile sevgi istiyor. Çocukları başkaları ile kıyaslamadan değerlendirmememiz gerekiyor. Bizler tanımadığımız kişilere güvenmeyiz. Ve çocuklarınızı tanıyor iseniz güven duygu oluşmaz ve kaygı başlar. Çocuklarımıza güvenmeli ve çocukların yeteneklerini keşfederek o yönde eğitimde ilerlemelerini saplamalıyız. Her çocuk bir değildir ve kişiye özel eğitim çocuklarımızın hayat başarısında çok önemli rol oynamaktadır. Söz göze söylenir. Yüz yüze bakışmaları ve yetişkinler eğilerek çocukları ile göz teması kurarak onlarla iletişim kurmalı. Bilgiyle sevgiyle saygıyla çocuğa doğru iletişimin anahtarıdır. Çocukların hafızasında yapılan doğru ve yanlışlar kayıtlar silinmiyor. Çocuklara aşkım annecim, babacım, sevgilim, bir tanem diye hitap etmeyin. Çocuk bunu farklı yorumluyor. Aile iletişimde çocuğa oğlum kızım diye hitap etmek gerekiyor. Dünyada ne kadar kötülük yapan insan varsa babası ile iletişim zayıflığı olduğu için tespit edilmiş. Ne kadar iyilik yapan varsa babası ile iletişimin iyi olması araştırmalarla ortaya konmuş. Bu detay önemli baba ile iletişim anahtarı ise çocuklarınızı kucaklamak. İletişim anahtarı ise sevgi ve bilgi” diye konuştu.