Adana'da son günlerde artan deprem endişeleri üzerine, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Adana ve çevresindeki fay hatlarıyla ilgili uzun süredir araştırmalar yapan Pampal, özellikle Savrun Fayı hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Pampal, "Objektif olarak söyleyeyim, 'Savrun fayı kırılacak, Adana yıkılacak' gibi söylemler doğru değil. Savrun fayı aktif değil, parçalı bir yapı gösteriyor. Kırılsa bile tek parçada kırılmayacaktır" dedi. Ancak, Adana'nın büyük kısmının zemin yapısının alüvyon olduğuna dikkat çeken Pampal, depreme karşı alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Kuzey Adana'nın kaya zeminlerine sahip olduğunu belirten Pampal, "Bu bölgede deprem riski daha az, ancak güneydeki yerleşim alanları için hazırlık yapılması gerekiyor. Akçalıuşağı fayı da henüz kırılmamış, bu yüzden özellikle bu bölgelerde çalışmalar hızlandırılmalı" şeklinde konuştu.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nden Deprem Hazırlığı
Prof. Dr. Süleyman Pampal’ın açıklamalarının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, depreme yönelik hazırlıkların hızlandığını açıkladı. Karalar, Kozan ilçesinde 27 Ekim'de yaşanan 5 büyüklüğündeki depreme atıfta bulunarak, "Kozan, Yumurtalık ve Karataş gibi bölgelerde 5-6 büyüklüğünde bir deprem olabileceği öngörülüyor. Bu risk nedeniyle bir Deprem TIR’ı sipariş ettik ve arama kurtarma faaliyetleri için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Karalar ayrıca, deprem riskine karşı vatandaşların bilinçlendirilmesi ve Kuzey Adana'da deprem dayanıklı yapılaşmanın teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Vatandaşlar Tedirgin:
Prof. Dr. Süleyman Pampal’ın açıklamaları ve Karalar’ın yaptığı hazırlık açıklamaları, Adana’da yaşayan vatandaşları tedirgin etmiş durumda. Özellikle Kuzey Adana’daki yerleşim alanlarında daha az risk olduğunu belirtmesine rağmen, güneydeki yerleşimlerin zemin yapısının alüvyon olması ve Akçalıuşağı fayının kırılmamış olması, bölge halkında endişe yaratıyor.