ŞAHBAZOĞLU: 'FİYATLAR ÇİFTÇİYİ MEMNUN ETMEDİ'

ŞAHBAZOĞLU:

ŞAHBAZOĞLU: 'FİYATLAR ÇİFTÇİYİ MEMNUN ETMEDİ'

Kozan Ziraat Odası Başkanı Yüksel şahbazoğlu, devlet tarafından açıklanan buğday taban fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini belirterek kendilerinin 11 lira ile 12 lira arasında bir fiyat beklediğini bu fiyatlara daha sonrasında destekleme fiyatlarının eklenmesini ve devletin açıklanan fiyatlarla ilgili yeniden bir güncelleme yapmasını talep etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 mahsulü hububat alım fiyatlarını açıkladı. Makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için 9 bin 250 lira ve arpa için 7 bin 250 lira alım fiyatı belirlendi. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere buğday için ton başına bin 750 lira, arpa için ise ton başına 750 lira fark ödemesi desteği verilecek. Böylece, üreticilerin eline makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira, ekmeklik buğdayda 11 bin lira ve arpada 8 bin lira geçecek.

Gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği devam edecek olup, ürün bedeli ödemeleri 45 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacak. Ayrıca, yerli buğdaylarla yapılan kati un ihracatı ve kontrollü ekmeklik/makarnalık buğday ile arpa ihracatı serbest bırakıldı. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı ise 21 Haziran 2024'ten 15 Ekim 2024'e kadar durduruldu. Alım detayları ve diğer ürün fiyatları TMO tarafından açıklanacak.

 

Kozan Ziraat Odası Başkanı Yüksel Şahbazoğlu, açıklanan bu fiyatların çiftçiyi memnun etmediğini belirterek, kendilerinin 11 lira ile 12 lira arasında bir fiyat beklediklerini ifade etti. Çiftçinin çok zor günler geçirdiğini vurgulayan Şahbazoğlu, 11 lira ile 12 lira arasında olacak buğday taban fiyatına destekleme fiyatlarının da eklenmesi gerektiğini söyledi. Devletin bu konuda yeniden bir güncelleme yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.