Sarıtaş Üçok´ u ölümünün 26. Yıl dönümünde unutmadı

Sarıtaş Üçok´ u ölümünün 26. Yıl dönümünde unutmadı

K.Ekspres- CHP Kozan ilçe başkanı Belgin Sarıtaş 1990 yılında yapılan bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden, Doç. Dr. Bahriye Üçok´ un Ölümünün 26. Yıl dönümünde bir basın bildirisi yayınladı.

Sarıtaş´ ın basın kuruluşlarına yayılı olarak geçtiği basın bildirisi şu şekilde ? Bugün, laik Cumhuriyetin savunucusu, Atatürk aydınlanmacısı İlahiyat uzmanı Prof. Dr. Bahriye Üçok´ un aramızdan ayrılışının 26. Yıldönümü.

       6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen kitabın içerisine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Doç. Dr. Bahriye Üçok´ u rahmetle ve minnetle anıyoruz.

       Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi´nin ilk kadın akademisyeni, SHP Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Bahriye Üçok, hurafelere karşı mücadele eden, bilimi temel alan, din tüccarlarının önündeki en büyük engellerden biriydi. Türk siyasi yaşamına önemli katkıları bulunan Bahriye Üçok, laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde çalışmalar yapmış değerli bir akademisyen ve politikacı, Atatürk´ün ışıklı yolunu kendine rehber edinmiş laik ve aydın bir Cumhuriyet kadınıydı.

         "İslam´dan Dönenler", "Yalancı Peygamberler" ve "İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar" adlı kitapların yazarı olan Bahriye Üçok, yaşamı boyunca laik Türkiye Cumhuriyetinin ilkelerine bağlı kalmış ve her zaman kadın haklarının savunucusu olmuştur. Kuranı Kerime bağlı kalarak İslam dinini çağdaş, gerçekçi ve İslam dininin temelinde bulunan hoşgörü anlayışıyla yorumlayan Bahriye Üçok, dini siyasete alet eden, laik cumhuriyete düşman olanlara karşı, demokratik ve bilimsel yollardan mücadele etmiş bir aydındı. Bireye ve topluma dengeli bir biçimde önem veren demokrasilerde dinin saygın bir yeni olduğun inanan, bunun yanında laik devlet statüsünde yer alan hukuk ve eğitim uygulamalarında vicdan özgürlüğünün bireysel alandan siyasal alana kaydırılmasına karşı çıkan Bahriye Üçok, bugün de mücadelesiyle ve fikirleriyle yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.

          Çağdaş, laik, demokratik cumhuriyetin aydınlık yüzü, güzel insan, Bahriye Üçok´u özlemle ve rahmetle bir kez daha anıyor, mücadelesini kaldığı yerden sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.? Dedi.