2014 yılı Ocak ayında bölge idare mahkemesinin kararı ile Kozan imarı durmuş, o günden sonra yeni imar çalışmaları başlatılmıştı. Bu süre içersinde ilçemizde büyük bir gelir kalemine sahip olan inşaat sektörünün durmasından dolayı direk veya dolaylı yollardan ilçe ekonomisinde etkilenmeyen kesim kalmamıştı. Büyük ekonomik kaygıların gölgesinde yürütülen yeni imar planı çalışmalarında sona gelinirken, ekonomik kaygılar göz önünde bulundurularak Kozan imarı etaplar halinde açılmaya başlanmıştı. Bu gelişmenin ardından ilçemizde sayıları 55 civarında bulunan müteahhitler veya müteahhitlik firmaları yeni projelerini hayata geçirmeye başladılar. Tüm müteahhitlerin aynı anda inşaata başlaması gerek işlerin ilerleyişi gerekse konut satışı noktasında tarafları endişelendiriyor.
KONUT ARTIŞI SIKINTI YARATMAZ
Kozan´ daki konut durumunu ve geleceğini araştıran gazetemiz ilginç tespit ve sonuçlara ulaştı. Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Adana Mimarlar Odası Kozan Temsilcisi Mimar Babür Ünüvar piyasalardan ümitli. Ünüvar sorularımıza karşı şu şekilde konuştu." Konut ihtiyacı insanların var olduğu günden buyana olan bir ihtiyaçtır. Kriz dönemlerinde dahi konut satışları yavaşlasa dahi durmamıştır. Evet, imarın kapalı olmasından dolayı bir konut artışı yaşanacaktır. Lakin ilçe sürekli gelişen bir konumdadır. Bu nedenle yapılan tüm projeler belli oranda talep görecektir. Elbette bu vatandaş yönünde sevindirici bir durumdur. Konut sayısının fazla olması demek müteahhidin kaliteli projeleri hayata geçirmesi demektir. Şuanda dahi daha önceden bitirilmiş projeler yüksek uç fiyat politikası güdülmediği zaman satılmaktadır. Yani piyasalarda bir satış sıkıntısı yoktur. İnsanlar bilinçlendikçe yeni konutlarda modernliklere, teknolojiye dikkat ediyorlar. Yanı sıra tek bloklardan daha çok toplu konut alanları yani siteler tercih ediliyor. Günümüzde yapılan konutlar sağlamlık ve güvenlik konusunda dünya standartlarına uygundur. Yapıların güvenli olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak imarın açılmasından dolayı bir iki yıl içersinde çoğalacak olan konut sayısı büyük bir sıkıntı yaratmaz" dedi.
İLÇE EKONOMİSİ CANLANIYOR
İmarın açılmasından dolayı müteahhitler süreçten mutlu. Görüşlerine başvurduğumuz ve ilçede uzun yıllardan buyana yap sat yapan Müteahhit Zafer yılmaz ise sorularımızı şu şekilde cevaplandırdı. " İlçedeki ticaretin adeta durma noktasına gelmiş olmasından dolayı büyük bir sıkıntı gözleniyordu ilçemizde. Lakin şimdi imarın açılması her şeyden önce ilçe ekonomisine katkı koyacağı kanısını taşımaktayız. Bizler yani müteahhitler projelerini hayata geçirmeden önce yaşanabilir kaliteli insanların içersinde kendilerini mutlu hissedebilecekleri konutlar üretmeyi hedefleriz. Bu hedefler ışığında imarımızın açılması ile birlikte yeni projelere başlıyoruz. Günümüzde insanlar rahat edebilecekleri, huzur bulabilecekleri yaşam alanları istiyorlar, bizlerde bu doğrultuda yeni projeler üretiyoruz. İlçemizde imarın açılması ile birlikte bizim gibi onlarca müteahhit arkadaşımızda projelerini hayata geçireceklerdir. Elbette inşaatların bir anda başlaması nedeni ile sektörsel sıkıntılarda yaşanacaktır. Bu sıkıntıların başını, usta - ekip sıkıntıları oluşturacağı inancındayım. Ayrıca arz talep dengesi korunamayabilinir. İmalat hızlı bir şekilde yükselirken taleplerin az olabileceği de ön görülmelidir. Elbette her gecen gün insanların istek ve talepleri değişim göstermektedir. Bu değişimler daha çok teknoloji alanında görünmektedir."dedi.
SAT YAP DÖNEMİ DEĞİL, YAP SAT DÖNEMİ YAŞANIYOR
Son olarak üretici ile tüketici arasında köprü görevi gören ve 20 yılı aşkın emlakçılık mesleğini yapan Metin Bayrakçı´ ya sorduk. Bayrakçı; ülkedeki gelişmelerden dolayı ilçedeki konut piyasasının yok denilecek kadar alt seviyelere düştüğünü kaydederek, 2-3 yıl önce bitirilen binaların birçoğunun boş beklediğini belirtti. Bayrakçı; " İç piyasada yani ilçede ev alan yok denilecek kadar az. Daha çok aslen Kozanlı olup ta dışarıda görev yapan kişilerden talep görüyor konutlar. Son bir kaç aydan bu yana bu olayda tamamen bitti denile bilir. Nedeni de konut kredilerindeki faiz oranlarıdır. İnsanlar tamamen bir beklenti içerisindeler. Kimse önünü göremiyor. Bir anda bu kadar müteahhitin konut yapması çok hayra alamet değil. Yapılan her 100 konuttan 50´ si elde kalır diye düşünüyorum. Birde tüm alanlarda olduğu gibi inşaat alanında da güven duygusu zayıflamıştır. Eskiden sat-yap var idi. Şimdi ise yap-sat dönemi başlamıştır. Kısaca insanlar büyük bir tedirginlik içersinde. Bu kadar konut kar değil zarar getirir." dedi.
Sonuç olarak yaptığımız araştırmalar ve konunun muhatapları Kozan´ daki konut piyasasında yaşanan sürecin en güzel ilacının zaman olduğuna dikkat çekerken, konut almak isteyen kişilerin ise ortak temennisi konut fiyatlarının ve banka faiz oranlarının düşmesi olarak yorumlana bilinir.
1 yıl içersinde ilçemizde yeni yapılacak olan konut sayısının yaklaşık olarak 4000 olması bekleniliyor.