Anahtar Kelimeler: ‘Senin cenaze benim cenaze’ polemiği

‘Senin cenaze, benim cenaze’ polemiği

‘Senin cenaze, benim cenaze’ polemiği

Başhekim Ahmet Çağlar Bozkurt'un kendi yürürlüklerinde dışarıdan gelen cenazelere morg hizmeti verme zorunluluğunun olmadığını dile getirmesi üzerine, Kozan’da ‘morg’ tartışması ilçenin gündemi oldu.

Normal şartlarda bütün cenaze hizmetleri belediyeler tarafından yürütülür. Adana'da bu işi Adana Büyükşehir Belediyesi yürütüyor. Kozan'da yıllardan bu yana belediyeye ait gasilhane, morg veya buna benzer işlerin yapıldığı bina maalesef yok. Morg hizmeti Kozan Devlet Hastanesi tarafından sağlanıyordu. Bu pandemi sürecinde ve onun öncesinde de bu şekilde oldu. Hatta pandemi sürecinde Kozan Devlet Hastanesi'nde cenaze yıkama işlemleri dahi yapıldı. Pandemi sürecinde de bu konu yine gündem olmuştu.

Kozan Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Çağlar Bozkurt Pazar akşamı kendi sosyal medyası üzerinden bir paylaşım gerçekleştirerdi. Bu paylaşım ilçenin gündemine oturdu. Bozkurt, kendi yürürlüklerinde kendi içlerindeki cenazeler dışındaki cenazelere hizmet verme zorunluluğunun olmadığını dile getirerek, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin görevini tam olarak yerine getirmediğini ima etti.

Kozan Devlet Hastanesi'nin, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne morg hizmeti konusunda sürekli baskı yaptığı ancak bir türlü sonuç alamadığı iddia ediliyor. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Karabuzağı Mahallesi sınırları içerisine yeni bir mezarlık yaptırılıyor. Mezarlığın 9. ayda yükleninici firma tarafından tamamlanarak büyükşehir belediyesine teslim etmesi bekleniyor. Bu mezarlık tüm cenaze işleri için tam teşkilatlı olacak. Bu süre zarfında da cenazeler Kozan Devlet Hastanesi morgunda muhafaza ediliyor.

Görevini  yapmayan bir büyükşehir belediyesi var.”

Ahmet Çağlar Bozkurt'un açıklaması şu şekilde:

Kamu Hastanelerinin dışarda vefat eden cenazeler icin morg görevini yerine getirmekle yükümlü degildir. Az birsey okuma yazma bilen herkes bu görevin büyükşehir belediyesinin görevi olduğunu bilir. 130000 nufuslu ilçede morg görevini yapmayan bir büyükşehir belediyesi var.”

 

“Cenazeler üzerinden tartışma olmaz”

 

Ahmet Çağlar Bozkurt'un açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi Kozan İlçe Başkanı Bünyamin Sedefoğlu'da cevap verdi. Bünyamin Sedefoğlu, cenazeler üzerinden tartışma olamayacağını dile getirerek, “senin cenazen benim cenazem olmaz. Kamu hizmetinin belediyesi hastanesi olmaz. Amaç, kimseyi mağdur etmemek olmalı. Kozan'da vefat eden, dışarıda vefat eden” diye cenazelere ayrım doğru değil. Hastanede kamunun, belediye de kamunun” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kozan İlçe Başkanı Bünyamin Sedefoğlu’da Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Kozan'a yeni bir mezarlık yapıldığına dikkat çekerek:

"Tam teşkilatlı, morgu, yıkaması, hizmet binası İnşaat aşamasında. Yakında tamamlanacak. Bu süreç içerisinde seyyar morglar belediye temin edecek. Fakat cenaze sahipleri genelde hastaneleri tercih ediyorlar. Kamu kuruluşları olarak bence birbirlerine destek olmaları olmaları gerekiyor. Cenaze üzerinden tartışma olmaz" ifadelerini kullandı.

Açıklamadan sonra vatandaş tedirgin

Kozan Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Çağlar Bozkurt'un açıklamasından sonra vatandaşlar da tedirginlik başladı. Cenazelerinin ortada kalacağını düşünen cenaze sahipleri: “Hastanede bize hizmet veriyor. Büyükşehir’de bize hizmet veriyor. Büyükşehir Belediyesi elbette kendi sorumluluğunu bilmeli ancak yıllardan bu yana Kozan'da morg hizmetini Kozan Devlet Hastanesi verdi. Yeni mezarlık yapılanana kadar bu hizmetin devam etmesi gerekir. Başhekimin yaptığı açıklama bizleri tedirgin ediyor” "ifadelerini kullandılar.

 Kozan Devlet Hastanesi morgunun 8 cenaze kapasiteli olduğu ifade edilirken, Kozan'da yıllık ortalama baz alındığında günlük iki kişinin vefat ettiği bildiriliyor.