Sönmez ?kapalı sistem dosyası 2 yıldan buyana bekletiliyor?

Sönmez ?kapalı sistem dosyası 2 yıldan buyana bekletiliyor?

Kozan Kilgen Barajında doluluk oranı 33 bin metre küpe geriledi.

Kozan Kilgen Barajında doluluk oranı 33 bin metre küpe geriledi.

Toplam kapasitesi 160 bin metre kare olan Kozan Barajındaki su seviye ölçümlerinin ardından barajdaki doluluk oranı ile ilgili bir dizi açıklamalarda bulunan Kozan Sulama Birliği Başkanı Kadir Sönmez, Kozan barajında 33 bin metre küp suyun kaldığını açıkladı.

Kozan Ekspres Gazetesine bir dizi açıklamalarda bulunan sönmez şu şekilde konuştu.

Kozan Barajımızda son yapılan ölçümler sonrasında 33 bin metre kare suyumuzun kaldığı anlaşılmıştır. Bu oranın 15 bin metre karesi mil payıdır. Ayrıca 5 bin metre karesi de kanunen kullanmaya müsaade etmemektedir. Zorunlu halleri geride bıraktığımız zaman Kozan Barajımızda 13 bin metre kare suyumuz bulunmaktadır.

Bilindiği üzere geçtiğimiz kış aylarında kar ve yağmur yağışlarının az olmasından dolayı barajımızda su seviyesi istenen düzeye çıkmamıştır.

Önümüz bilindiği üzere kış aylarıdır. Bu nedenle kar ve yağmur yağışlarının normal seviyede yağması durumunda çok fazla bir su sıkıntısı yaşanmaz.

Hava şartlarının sıcak gitmesi durumunda ise çiftçilerimizin su sıkıntısı çekeceği bir gerçektir.

Birlik olarak göreve geldiğimiz ilk günden buyana Kozan Barajına alternatif su kaynaklarının aktarılması noktasında çalışmalara devam ediyor.

Bu gerçekler ışığında Kozan havzasının sularda her hangi bir sıkıntı çekmemesi için sulama sistemlerimizin kapalı sisteme geçmesi gerekmektedir. Benden önceki başkanımız Sayın Sırkıntı büyük caba ve gayret göstererek, Kozan Sulama Birliği sorumluluk sahasında bulunan kanaletlerin kapalı sisteme geçirilmesi için tüm girişimler ve prosedürler yerine getirilmiştir.

Kapalı sistemde bütün resmi evraklar, girişimler bitirilmiş ve çalışmalarda ihale aşamasına geçilmiştir. Kozan Sulama Birliği olarak Kozan kapalı sistem sulama projesi ihale sıralamasında 1. Sırada yer almaktadır. Bakanlığımız ihale açtığı an ilk Kozan´ın ihalesi açılacaktır.

Bugün şartlarında yani açık sistemde % 65 oranında su kaybımız bulunmaktadır. Oysa kapalı sisteme geçildiğinde bu oran sıfırlanacaktır. Kısaca 1 yılda kullandığımız su ile tam 5 sezon sulama yapacağız.

İhale dosyamız 2 yıldan bu yana sayın bakanın önünde beklemektedir. Bir an önce ihalenin yapılarak Kozan Barajının kapalı sisteme geçmesini temenni ediyoruz.