Anahtar Kelimeler: akıyor bakıyor

Su akıyor ASKİ bakıyor

Su akıyor ASKİ bakıyor

İlçe merkezinde bulunan birçok hayrat ve çeşmenin amacı dışında kullanılması vatandaşın tepkilerine neden oluyor.

İlçe merkezinde yer alan çeşmelerin birçoğunda su sayacı bulunmuyor. Su sayacı bulunmayan çeşmeler bazı esnaflar tarafından hunharca kullanılıyor.

İhtiyacın dışında araç, iş yeri yıkama ve sokağı sulama işleminde kullanılan çeşmelerdeki israf vatandaşa fatura ediliyor.

Kişisel ve özel kullanımlarda kullanılan suyun parası direk olarak vatandaştan alınırken, hunharca kullanılan suyun çevresinde bulunan vatandaş ve esnaf israfa karşı ve tepkili.

Vatandaşa değil çıkarcılara hizmet ediyor

Çarşı merkezinde çeşitli zamanlarda halkın su içme ihtiyacını karşılamak amacı ile yapılan çeşmeler günümüzde halkın kullanımından daha çok çeşmenin çevresinde bulunan esnafların özel işlerinde kullanımı sağlanıyor.

Çeşmelerin esnaflar tarafından kullanılmasına tepki gösteren vatandaşlar “Çarşıdaki çeşmeler insanların susuzluğunu gidermeleri için yaptırılan çeşmeler. Günümüzde bu çeşmelerden su içenler yok denecek kadar az. Bu çeşmeler çevresindeki esnaflara bedavadan su sağlayan kaynaklar haline geldi.

 Bu tamamen ne anlama geliyor? Gerisini siz düşünün. Bu manzarayı gerek Kozan gerekse Büyükşehir zabıtaları şahit oluyor. Birçok zabıta hortum bağlanarak yola akıtılan suyu sadece kapatmakla yetiniyor. “Belediyelerin kolluk kuvvetleri olan zabıtalar işlerini yapmıyorlar” diyerek gördüklerini müsriflik ve haksız kazanç olarak yorumlayan vatandaşlar, başka bir çeşme çevresinde ise “bu çeşme yıllar önce iş yerlerinin tamamında su bağlantısı olmadığı için ortak kullanım olarak bağlanmış. Eskiden yolda gelen vatandaşlar ve hayvanlar buradan su ihtiyaçlarını karşılardı. Şimdi ise ne gelen yolcu ne de binek hayvanları var. Sadece çevre temizliği için kullanılıyor. Pasajda iş yeri bulunan birçok esnaf bu suyu temizlik için kullanmaya devam ediyorlar. Bunun içinde ödenen her hangi bir ücret yok. Kısaca bu suyu bizim esnafımız kullanıyor ama parası halktan çıkıyor.”

Vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanan yanlış kullanımların önüne geçmesi gereken ASKİ yetkililerinin pervasızca kullanılan bu su tüketimine karşı nasıl bir önlem alacağı merakla bekleniyor.