Sulama Kanalları Korunaklı Hale Getiriliyor

Sulama Kanalları Korunaklı Hale Getiriliyor

İlçe merkezindeki toplam uzunluğu 6.330 metre olan sulama kanallarının çevresi korunaklı hale getiriliyor

Kozan Kilgen Barajında biriken suların tahliyesi için kullanılan ve bir bölümü ilçe merkezinden geçen genişliği 3 metre, derinliği ise 1.30 cm metre olan kanallar, Devlet Su İşleri tarafından yaptırılıyor.

Tavşantepe Mahallesi sınırları içerisinde bulunan kanalın son noktasından başlayan çalışmalarda sona gelindi.

2 aylık zaman süre içerisinde toplam 12 bin demir korkuluk yerlerine monte edilmesi hedeflenirken, çalışmaların % 80 lik bölümü bitirildi.

Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilerek yapımına başlanan çalışmalar Kozan kamuoyunu 2 ye böldü.

Konuya muhatap olan ilçemizdeki sivil toplum örgütü temsilcileri ? Bu iş tamamen masraftan başka bir şey değil sulama kanallarının kapalı sisteme geçme projesi her aşaması ile tamlanmışken, bu masraf neden? derken özellikle kanalların çevresinde yaşayan insanlar, ? çok güzel bir çalışma özellikle yaz aylarında suda boğulma hadiseleri en alt seviyeye düşecektir. Yapanlara teşekkür ediyoruz.? Diyorlar.

Konunun taraflarından olan Kozan Sulama Birliği yetkilileri yapılan hizmete karşı durmadıklarını ifade ederken, yapılan hizmetin yanlış bir uygulama olduğunu savundular./resimler/2016-12/9/1217073580994.jpg

Sulama Birliği Başkanı Kadir Sönmez ? Benden önceki dönem başkanımızın büyük gayret ve çabaları ile Kozan Barajının çıkış tünelinden başlayan ve ilçemizin içerisinden geçen kanaletlerin tamamını kapsayan kapalı devre sistemi projemizin tüm aşamaları tamamlanmıştır. Bu çalışmalarımız ihale aşamasına gelmiş ve ihaleye çıkın emri sayın bakanımız tarafından verilecektir. Fakat 3 yıldan bu buyana ne hikmettendir bilemiyoruz, ihaleye çıkılmamıştır. Elbette özellikle ilçe merkezinde kalan kanalların yaz aylarında getirdiği tehlikeler açıkça ortadadır.

Özellikle boğulma hadiseleri bizleri derinden üzmektedir. Bu hadiselerin ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalar bir etkendir. Lakin kesin çözüm olamaz. İsteyen kişiler veya çocuklar korkulukları kolaylıkla geçebilirler. Oysa kapalı sistem hayata geçirilseydi bu tip hadiselerden ve rahatsızlıklardan tamamen kurtulmuş olacaktık. Fakat böyle bir projenin uygulanması sadece devletimizin kasasına ek bir yükten başka bir şey değildir. Bu fikrimizi bizler gerekli yetkili makamlarla da paylaştık. Bizler kapalı sisteme bir an önce geçilmesini istiyoruz. Bakın kısaca ifade etmek istiyorum. Kapalı sistem ile birlikte 1 yılda harcadığımız suyu 4 yılda harcayacağız. Ayrıca hiçbir kötü hadise ile kimse karşı karşıya kalmayacak? dedi.

İlçe kamuoyunda farklı fikirler ortaya koyulurken, çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Yetkililerden elde edinilen bilgilere göre yapılan çalışmaların ödeneğinin DSİ tarafından finanse edileceği anlaşılırken, projenin bitmesinin ardından korumalıkların Kozan Sulama Birliğine teslim edileceği kaydedildi. 

 /resimler/2016-12/9/1218046394764.jpg